Посланикът на Грузия във Франция подаде оставка в четвъртък заради

...
Посланикът на Грузия във Франция подаде оставка в четвъртък заради
Коментари Харесай

Грузинският посланик във Франция подаде оставка заради законопроекта за чужди агенти

Посланикът на Грузия във Франция подаде оставка в четвъртък поради проектозакона на страната си за " задграничните сътрудници ", като сподели, че това ще отклони южнокавказката страна от пътя на интеграция с Европа.

Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като сътрудници на непознато въздействие, провокира в Грузия от стачкуващи, които го считат за властнически и въодушевен от Русия.

" Настоящото напрежение и климат, подбудени от обновения проектозакон в връзките ни с нашите задгранични другари и сътрудници, вършат задачата ми... извънредно сложна ", написа в обществените медии посланикът Гоча Джавахишвили.

Той сподели, че въпреки да не познава персонално грузински публични лица или дипломати, които да са " намерено проруски ", той има вяра, че проектозаконът " може да е тип тактичност за реализиране на избрана цел ".

" Вече не виждам своята роля и запаси в тази посока: придвижването към Европа ", сподели той.

Улични митинги избухнаха в Тбилиси в средата на април , откакто ръководещата партия " Грузинска фантазия " разгласи проектите си за задграничните сътрудници, който беше изоставила предходната година след всеобщи манифестации.

Демонстрантите се събират съвсем всяка нощ в Тбилиси , с цел да изразят своята опозиция против законопроекта и биват разпръснати от полицията с водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати. Десетки протестиращи бяха задържани и над дузина приети в болница.
 Грузинските водачи още веднъж в спор кои са непознатите сътрудници зад митингите в страната
Грузинските водачи още веднъж в спор кои са непознатите сътрудници зад митингите в страната

Законът за финансирането докара до безредици и конфликти

Правителството твърди, че законът е нужен, с цел да се подсигурява, че задграничното финансиране на Неправителствени организации е транспарантно. Очаква се депутатите да гласоподават на трето и дефинитивно четене законопроекта в понеделник.

Министерството на вътрешните работи заяви в четвъртък, че е арестувало шестима души за нахлуване над служители на реда и нанасяне на вреди при предходни митинги.

Европейският съюз осъди законопроекта, заявявайки, че приемането му може да заплаши кандидатурата на Грузия за присъединение към блока.

Специалният представител на Европейски Съюз за Южен Кавказ сподели в четвъртък, че " сърцето го боли " поради обстановката в Грузия.

" Нашите връзки би трябвало да се основават на споделени полезности и на поддръжка за мощно гражданско общество, където описите с " врагове на народа " и анонимните телефонни позвънявания нямат място ", написа Товио Клаар на X.

Поредица от грузински деятели, които се опълчват на законопроекта, оповестиха, че са били бити от банди незнайни мъже по улиците , оповестиха грузински медии тази седмица.

Непроверени фотоси, популяризирани в обществените медии, демонстрират листовки, заклеймяващи протестиращите като " врагове на народа " , залепени по стените на здания към Тбилиси.

Грузинските управляващи отхвърлиха да са забъркани.

Демонстрациите утихнаха по време на православните великденски празници през последната седмица, само че деятелите приканиха за нова вълна от манифестации, започващи в събота.
 Съединени американски щати смятат Русия виновна за конфликтите в Грузия
Съединени американски щати смятат Русия виновна за конфликтите в Грузия

Около Закона за задграничните сътрудници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР