Словенското правителство започна в четвъртък процедура за признаване на палестинска

...
Словенското правителство започна в четвъртък процедура за признаване на палестинска
Коментари Харесай

Словения ще признае палестинската държава до средата на юни

Словенското държавно управление стартира в четвъртък процедура за признание на палестинска страна,  в опит да се сътвори лост за преустановяване на спора в Газа, сподели министър председателят Роберт Голоб, представен от " Ройтерс ".

" Ужасите, които виждаме всеки ден в Газа, са неприемливи и би трябвало да спрат ",  написа Голоб, в обществената медийна платформа X. " Призовавам Израел да постави неотложен завършек на офанзивите си против Газа и да се насочи към масата за договаряния.

Голоб сподели, че би желал признаването на страната му да ускори диалога в Организация на обединените нации з а неотложно преустановяване на огъня, освобождение на заложници и подсигуряване на съществуването на Израел посредством решение с две страни.

Решението беше оповестено, откакто Ирландия, Испания и редица други държави-членки на Европейския съюз оповестиха че обмислят да признаят палестинската страна на 21 май, съгласно отчет на ирландската национална телевизия.
 Ирландия и Испания са за признаването на Палестинска страна
Ирландия и Испания са за признаването на Палестинска страна

Народът на Израел заслужава несъмнено и спокойно бъдеще

Датата на признаването на Словения ще зависи от напредъка в мирните договаряния, но ще се състои най-късно на 13 юни, сподели Голоб. Ако напредъкът се форсира, Словения ще приключи процедурата по признание по-бързо.

Управляващата коалиция се съгласи единомислещо с това решение, сподели Голоб, като изрази вяра, че признаването ще въодушеви други страни да последват стъпките на Словения.

Испания, Ирландия, Малта и Словения обявиха през март, че са се съгласили да създадат първите стъпки към признаването на палестинска страна. Съобщава се, че страните са чакали гласоподаване от Общото заседание на Организация на обединените нации на 10 май, което може да докара до признаването на палестинците като квалифицирани за пълноправно участие в Организация на обединените нации.

От 1988 година 139 от 193 държави-членки на Организация на обединените нации са признали палестинската държавност.

Израел съобщи, че проектът на четирите страни съставлява " премия за тероризма ", която би понижила възможностите за разрешаване на спора в Газа посредством договаряния.
 Израел отчаян от решението на Байдън да спре някои оръжейни доставки
Израел отчаян от решението на Байдън да спре някои оръжейни доставки

Итамар Бен Гвир направи обява в X, в която написа " Хамас обича Байдън ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР