Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция засили присъствието си

...
Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция засили присъствието си
Коментари Харесай

Иран изпрати още войски в районите, обхванати от протести

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война ускори наличието си в обхванатите от митинги региони, част от които са обитаеми преди всичко с етнически малцинства като кюрдите, заяви Българска телеграфна агенция.

Масовите демонстрации в Иран започнаха след гибелта на 16 септември на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която била задържана за неспазване на ислямските правила на обличане и за която има съмнения, че е станала жертва на полицейско принуждение. Протестите бързо обгърнаха доста места в Ислямската република, само че са най-бурни в регионите, обитаеми с етнически малцинства, доста от които изповядват сунитския ислям.

Уебсайтът 1500Tavsir, който поддържа протестното придвижване, разгласява фрагменти, за които твърди, че от днешни протестни прояви в град Захедан, който е столица на провинция Систан и Белуджистан. На записите се чува пукотевица с огнестрелни оръжия. На едно видео се вижда по какъв начин стачкуващи бягат, с цел да се скрият. Ройтерс не съумя да се снабди с удостоверение по самостоятелен път на достоверността на фрагментите.

Видният сунитски лидер Молави Абдолхамид, който е представител и на белуджкото малцинство, употребява днешната си петъчна проповед в Захедан, с цел да призове за преустановяване на репресиите против стачкуващи.

" Протестът на хората сподели, че политиките от последните 43 години доближиха задънена улица ", написа в изказване, оповестено на уеб страницата му. 

  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР