Боян Биолчев е съсипан след кончината на съпругата си –

...
Боян Биолчев е съсипан след кончината на съпругата си –
Коментари Харесай

Мариана Евстатиева – Биолчева се пренесе в Отвъдното

Боян Биолчев е унищожен след кончината на брачната половинка си – известната режисьорка Мариана Евстатиева-Биолчева, която напусна този свят на 84 години в понеделник вечерта (22 април).

За кончината й заяви нейният брачен партньор. Опелото се състоя в събота от 13.30 ч. в столичния храм „ Св. Седмочисленици “.

 

Не се оповестява повода за гибелта на Мариана Евстатиева-Биолчева. Нейни близки разкриха, че тя е боледувала. В последните години режисьорката на незабравимия детски филм „ Горе на черешата “ изчезна от общественото пространство.

Мариана Евстатиева- Биолчева е родена на 29 август 1939 година в Габрово. Изучава кино и телевизионна постановка във Филмовата школа в Лодз (Полша) в средата на имена като Анджей Вайда, Роман Полански, Кшищоф Зануси, с който седи на един чин. Работи в киноцентъра Бояна от 1971 до 1992 година Дебютира с писмено кино, а нейният първи игрален филм е „ Тигърчето " (1973), следват „ Мигове в кибритена кутийка ” (1979), „ Похищение в жълто " (1987), „ Дяволското оръжие ” (1982), по сюжет на Боян Биолчев, с който се срещат точно около работата си по този филм. Следват „ Горе на черешата “ (1984), който е най-разпознаваемият й филм, „ Търси се брачен партньор за мама “ (1985), „ Амиго Ернесто “ (1986), „ Племенникът чужденец “ (1989).

 

За телевизия снима куп продукции, измежду които сериала „ Синята лампа “ (1974), „ Сбогом, обич ” (1975), „ Мъже без мустаци ” (1989), „ Мили, бате – писмата на един дакел ” (2001), „ Принцът и просякът ” (2005), сериала „ Людмил и Руслана ” (2008) и други

 

Общо Мариана Евстатиева-Биолчева е създател на повече от 30 документални и научнопопулярни и към 20 игрални и телевизионни кино лентата. В своето творчество тя изследва вътрешния свят на индивида, моралните, психическите и публичните проблеми, въздействието на общественото принуждение и цивилизационните и политическите промени върху морала на човешките полезности. Много от нейните творби от дълго време са се трансформирали в българска класика за деца.

 

От 1996 година тя преподава в Нов български университет, където от 2007 година е почетен професор, а от 2002 година е ръководител на Художествения съвет на Българска национална телевизия. Професор е по кино и тв постановка, шеф на магистърска стратегия по кино и телевизия.

 

Поклон пред паметта й!

Източник: Уикенд

Източник: kliuki.ws

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР