Иранските власти издигнаха Червеното знаме на възмездието над купола на

...
Иранските власти издигнаха Червеното знаме на възмездието над купола на
Коментари Харесай

Пред нова война? Червеното знаме на възмездието се развя н...

Иранските управляващи издигнаха " Червеното знаме на възмездието " над купола на джамията Джамкаран в град Кум.

Според специалисти това е еднакво на оповестяване на война или кръвно възмездие. За финален път аленият байрак е бил вдигнат през 2020 година - след убийството на военачалник Касем Солеймани.

В шиитската традиция аленото знаме над свещената джамия символизира жаждата за възмездие, като най-вероятно протичащото се е обвързвано с терористичната офанзива против мавзолея " Шах Чера " преди седмица (загинаха 15 души). След офанзивата иранският президент Ебрахим Раиси съобщи, че нападението против светинята в Шираз няма да остане без отговор.

Западните медии в последно време пишат за допустима война сред Иран и Саудитска Арабия.

Според тях Техеран е на път да нанесе удари както по кралството, както и по прилежащ Ирак, защото счита, че митингите, които се разгарят в Иран, са подкрепени от тези страни.

Съединени американски щати и Саудитска Арабия се притесняват, че Иран може да възнамерява офанзива против енергийната инфраструктура в Близкия изток, заяви Си Ен Ен.

 Съединените щати и Саудитска Арабия са споделили между тях разследваща информация, която демонстрира, че Иран може да възнамерява идна офанзива против енергийната инфраструктура в Близкия изток, изключително в Саудитска Арабия, оповестява американски чиновник.

Саудитски чиновник е декларирал пред Си Ен Ен, че Саудитска Арабия е споделила със Съединени американски щати разследваща информация за допустима офанзива, само че източникът не е показал никакви детайлности.

Втори американски чиновник е декларирал, че американските изтребители F-22, които към този момент се намират в Саудитска Арабия, са разполагаем за противопоставяне на всевъзможни закани.

Първият чиновник съобщи, че не са вдигнати равнищата на бойна подготвеност на Съединени американски щати в района, защото не се счита, че американските военни са цел. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи във вторник, че Съединени американски щати са " загрижени за картината на заканите " и " поддържат непрекъснат контакт със саудитците по военни, дипломатически и разследващи канали ".

Иран е главният районен противник на Саудитска Арабия, а Рияд прекъсна формалните дипломатически връзки с Техеран през 2016 година, откакто ирански протестиращи щурмуваха саудитското посолство в Техеран в отговор на изтезанието на шиитски свещеник от Саудитска Арабия. Подкрепяните от Иран бунтовници хути също по този начин нападнаха петролни уреди в Саудитска Арабия и ОАЕ през последните години, което поражда опасения, че енергийната инфраструктура може да бъде цел на всевъзможни ирански провокации в района.

През последните месеци публични представители на Саудитска Арабия и Иран се срещнаха тихомълком, с цел да обсъдят въпроси на сигурността, в това число войната в Йемен сред хутите и подкрепяната от Саудитска Арабия военна коалиция. Но нежното помирение сред страните изтече предишния месец, което докара до ново усилване на напрежението сред Иран и Саудитска Арабия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР