Иран задържа петролен танкер, плаващ под панамски флаг, в Ормузкия

...
Иран задържа петролен танкер, плаващ под панамски флаг, в Ормузкия
Коментари Харесай

САЩ обвиниха Иран в задържането на втори петролен танкер

Иран задържа петролен танкер, плаващ под панамски байрак, в Ормузкия пролив. За това оповестиха военноморските сили на Съединени американски щати, представени от " Асошиейтед прес ".

Това е второто сходно задържане на транспортен съд от страна на Техеран за последните дни.

Базираният в Близкия изток Пети флот на американските Военноморски сили разпознава кораба като Niovi. Посочва се, че той и бил арестуван от Революционната армия на Иран.

Иран не призна незабавно за задържането.

Миналата седмица пренасящ недопечен нефт за компания Chevron, с 23 индийци и един руснак на борда. Това се случи на на фона на изостреното напрежение сред Иран и Съединени американски щати по отношение на нуклеарната стратегия на ислямската република.
 Съединени американски щати са конфискували ирански нефт от гръцки танкер
Съединени американски щати са конфискували ирански нефт от гръцки танкер

Именно това е повода Иран да задържи танкер в Персийския залив

Днешното задържане е последното от поредност сходни случаи в района.

Инцидентите започнаха, откакто някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп едностранно изтегли страната си от нуклеарната договорка на Иран със международните сили, според която Техеран фрапантно ограничи обогатяването на уран в подмяна на премахването на икономическите наказания.

Освен това военноморските сили на Съединени американски щати упрекнаха Иран за поредност от офанзиви с мини против плавателни съдове , които повредиха танкери през 2019 година, както и за съдбовна офанзива с дрон през 2021 година против петролен танкер, обвързван с Израел, при която починаха двама европейски членове на екипажа.

От своя страна Техеран отхвърля да е направил офанзивите, само че в нестабилните води в района се отприщи по-широка война в сянка сред Иран и Запада. Задържанията на танкери от Иран са част от нея от 2019 година През май предходната година които освободи
 Иран принудил американска подводница да изплува в Персийския залив
Иран принудил американска подводница да изплува в Персийския залив

Според Техеран тя е навлязла в ирански териториални води
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР