Иран все още е далеч от официалното признаване на управлението

...
Иран все още е далеч от официалното признаване на управлението
Коментари Харесай

Иран все още не признава властта на талибаните в Афганистан

Иран към момента е надалеч от формалното признание на ръководството на талибаните в прилежащ Афганистан. Това заяви външното министерство на страната след среща с групировката в Техеран, съобщи Al Jazeera.

Говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде съобщи, че извършените в неделя диалози на високо ниво с представители на талибаните са били  " позитивни ", но Иран към момента " не е стигнала до публично признание " на режима.

" Сегашното положение на Афганистан е съществена грижа за Ислямска република Иран и визитата на афганистанската делегация е в границите на тази угриженост ", добави той на конференция в понеделник.

Делегацията на талибаните, водена от външния министър на Афганистан Амир Хан Мутаги, се срещна с иранските си сътрудници и с външния министър на Иран Хюсеин Амирабдулаиан.

Това е първото сходно посещаване на талибанска делегация, откакто групировката завзе властта в страната си по време на безредното евакуиране на водените от Съединени американски щати сили през август.

След рухването на Кабул официалната позиция на Иран е, че ще признае талибаните единствено в случай че те съумеят да образуват " всеобхватно " държавно управление. Оттогава Техеран и талибаните поддържат контакти, като през последните месеци специфичният ирански делегат Хасан Каземи-Коми направи няколко пътувания до Афганистан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР