Иран вероятно е предал милиони куршуми и стотици хиляди снаряди

...
Иран вероятно е предал милиони куршуми и стотици хиляди снаряди
Коментари Харесай

Иран е предал на Русия милиони куршуми и стотици хиляди снаряди - тайна операция в Каспийско море

Иран евентуално е предал милиони патрони и стотици хиляди снаряди на съветската войска след загадка договорка, демонстрира следствие на Sky News. Посоча се, че в средата на януари два съветски кораба са били видяни в ирански пристанища.

Става дума за пратка от 200 транспортни контейнера с патрони, снаряди и муниции за ракетни системи за залпов огън като поддръжка за съветската експанзия против Украйна.

По-рано беше обявено също, че Москва усилва своя флот от танкери „ в сянка “.

Според източник от службите за сигурност, представен от Sky News, пратката с муниции е предадена в иранско пристанище в средата на януари – тогава в акваторията на Каспийско под съветски байрак са плавали два кораба, които е имало минимум 100 милиона патрони и към 300 хиляди снаряда – разнообразни типове. Отбелязва се, Русия е платила за боеприпасите в брой. 

" Русия заплаща в брой за боеприпасите и по този начин заобикаля западните наказания против самата нея и пренебрегва глобите срещу Иран ", разяснява източникът.

По думите му, най-вероятно става дума за товарните кораби " Musa Jalil " и " Begey ". Първият е отплавал от Иран към 10 януари, а вторият към 12 януари.

По-късно Sky News намира отчасти удостоверение на  информацията посредством механизма за следене MarineTraffic. Установено е, че двата кораба в действителност са се намирали в иранското пристанище Амирабад в Каспийско море на 9 януари. Спътникови фотоси от 10 януари също свидетелстват, че в 10:00 ч. сутринта корабът " Musa Jalil " е отплавал от пристанището, а " Begey " е навлязъл в акваторията същия ден.

На 12 януари двата кораба са спрели краткотрайно при крайбрежията на Туркменистан. Те са останали там в продължение на няколко дни по незнайна причина. На 27 януари двата плавателни съда са пристигнали в съветското пристанище Астрахан. Според данните от следенето, те са останали в пристанището няколко дни  и още веднъж са излезли в морето на 3 февруари.

Източникът не удостоверява маршрута на корабите, само че показва, че те са плавали към Русия през Каспийско море.

" Иран е изпратил два товарни кораба в зоната на бойните дейности в Украйна, превозвайки към 200 нови транспортни контейнера, които са съдържали муниции за съветските военни дейности в Украйна ",  уточнява той.

Според неговата информация в границите на оръжейните доставки Иран най-вероятно е предал на Русия към 100 милиона патрони с размери 5,56 мм, 7,62 мм, 9 мм, 12,7 мм и 14,5 мм, както и 300 хиляди снаряда (например, 40-милиметгрови гранати за гранатомети), 107-милиметрови противотанкови ракетни, както и минометни снаряди с разнообразни размери - 60 мм, 81 мм и 120 мм, също артилерийски ракетни (130 мм, 122 мм и 152 мм) и бронирани снаряди (115 мм и 125 мм). Корабите са превозвали и към 10 хиляди бронирани жилетки и каски.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР