Иран успешно изведе в орбита втори военен сателит, наречен Noor

...
Иран успешно изведе в орбита втори военен сателит, наречен Noor
Коментари Харесай

Иран изстреля в космоса втори военен сателит

Иран сполучливо изведе в орбита втори боен спътник, наименуван Noor 2, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на полуофициалната организация Тасним.

Новината идва в миг, в който договарянията, извършени във Виена за обновяване на иранската нуклеарна договорка, доближиха до сериозна фаза.

Noor 2 е в орбита на височина от 500 километра. Първият боен спътник, изстрелян от ислямската република през април 2020 година, изведе Noor, или " светлина " на персийски, на височина от 425 км над земната повърхнина.

Изстрелването на втори спътник в космоса би било сериозен прогрес за иранската войска, което поражда угриженост по отношение на нуклеарните и ракетните стратегии на страната.

Американските военни настояват, че същата балистична технология за дълъг обхват, употребена за извеждане на спътници в орбита, може да разреши на Техеран да изстрелва и снаряди с по-дълъг обхват, в това число нуклеарни бойни глави.

Техеран обаче отхвърля изказванията на Съединени американски щати, че сходна активност е прикритие за създаването на балистични ракети и акцентира, че в никакъв случай не се е стремил към създаването на нуклеарни оръжия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР