Иран твърди, че е договорено споразумение с Ирак за разоръжаване и преместване на кюрдски бунтовници

...
Техеран, Иран – Иран казва, че е постигнал споразумение с
Коментари Харесай

Техеран, Иран – Иран казва, че е постигнал споразумение с Ирак за разоръжаване и преместване на кюрдски бунтовници в Северен Ирак в рамките на седмици .

Говорителят на иранското министерство на външните работи Насер Канани каза в понеделник, че централното иракско правителство се е ангажирало да разоръжи „терористичните, сепаратистки групи“ в кюрдския регион в Северен Ирак до 19 септември.

Той също каза, че Багдад се е съгласил да затвори базите, управлявани от кюрдските бунтовнически групи в полуавтономния регион, и членовете ще бъдат преместени в други лагери, чието местоположение той не разкрива.

„Въз основа на информацията, с която разполагаме, иракското правителство е съобщило съдържанието на това споразумение на властите в региона на Иракски Кюрдистан. Очакваме пълното прилагане на това споразумение“, каза Канани и добави, че срокът няма да бъде удължен.

Техеран отдавна се оплаква от дейностите на кюрдските групи, някои от които призовават за отцепването на северозападната провинция Кюрдистан на Иран, която граничи с Ирак.

Кюрдското население живее в предимно планинските райони на Западен Иран, Северен Ирак, Североизточна Сирия и Югоизточна Турция. Някои призовават за създаването на панкюрдска държава.

Миналата година, докато бушуваха протести в Иран след смъртта при полицейски арест на 22-годишния ирански кюрд Махса Амини, Корпусът на гвардейците на ислямската революция (IRGC) започна няколко кръга смъртоносни въздушни удари и артилерийски атаки срещу позиции на кюрди бунтовнически групи в северен Ирак.

Техеран обвини групите в контрабанда на оръжие и хора в Иран, за да извършват „терористични“ операции и да разпалват пламъците на „бунтовете“.

Оттогава Техеран оказва натиск върху правителството в Багдад да предприеме действия. Канани изрази увереност, че ще бъде така.

„Въз основа на приятелските, братски и съседски отношения, които имаме с иракското правителство, очакваме това тъмно петно ​​да бъде премахнато от атмосферата на взаимните отношения“, каза той.

Асошиейтед прес цитира неназован иракски служител, който потвърждава споразумението. Служителят каза пред информационната агенция, че бунтовниците са се преместили в неопределен лагер в района на иракските кюрди, след като са били разоръжени.

АП съобщи също, че служител на иракското правителство е потвърдил споразумението.

През март тогавашният шеф на сигурността на Иран Али Шамхани посети Ирак, за да обсъди въпроса и подписа споразумение за сигурност на границата, което се занимава с въоръжените групи.

Сделката беше завършена един месец след като иранското министерство на външните работи привика иракския посланик, за да „остро протестира“ срещу продължаващите дейности на групите.

Върховният водач на Иран, аятолах Али Хаменей, оспори иракския премиер Мохамед Шиа ал-Судани по въпроса през ноември по време на първото официално посещение на ал-Судани в Техеран след встъпването му в длъжност.

Сигурността в региона също стана въпрос, когато Хаменей се срещна с иракския президент Абдул Латиф Рашид в Техеран в края на април.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР