Иран се съгласи на посещение на Международната агенция за атомна

...
Иран се съгласи на посещение на Международната агенция за атомна
Коментари Харесай

Иран кани МААЕ на посещение по разследването за урана

Иран се съгласи на посещаване на Международната организация за атомна сила този месец , оповестява " Ройтерс ".

Целта на визитата на надзорния орган на Организация на обединените нации е д а бъде получен отговор по отношение на произхода на уранови частици, открити в три обекта в страната.

Предложението на Техеран идва преди срещата на Съвета на шефовете на МААЕ идната седмица, на която се чака западните сили да поискат резолюция, призоваваща Иран за съдействие - ход, който нормално провокира раздразнението на Ислямската република.

" Агенцията повтори на Иран, че на тази среща чака да стартира да получава механически достоверни пояснения по тези въпроси , в това число достъп до локации и материали, както и взимане на проби, съгласно случая ", се показва в един от двата поверителни отчета на МААЕ за Иран, изпратени до 35-те страни членки преди съвещанието на борда.
 Иран желае да изглади връзките с МААЕ
Иран желае да изглади връзките с МААЕ

Техеран ще изпрати своя делегация за диалози във Виена

Въпросът с необяснимите уранови частици се трансформира в спънка за по-широките договаряния за обновяване на нуклеарната договорка от 2015 година със международните сили, защото сега Техеран упорства за преустановяване на следствието на МААЕ.

От своя страна Агенцията съобщи, че няма да се поддаде на политически напън и акцентира, че нейната работа е да регистрира всички нуклеарни материали.

" Генералният шеф на МААЕ (Рафаел Гроси) е съществено угрижен, че към момента няма прогрес в изясняването и разрешаването на неуредените въпроси с гаранциите ", се отбелязва в отчета във връзка откритите следи от уран.

" В този подтекст той взема под внимание предлагането на Иран за осъществяване на спомагателна техническа среща с висши чиновници на Агенцията в Техеран преди края на месеца, само че акцентира, че тази среща би трябвало да има за цел дейно изясняване и разрешаване на тези проблеми ", заключава документът.
 Иран се противи на
Иран се противи на " несъразмерните " условия на МААЕ

Изпълнението им било невероятно заради глобите, наложени на Техеран

по въпроса са в застой.

Официални лица настояват, че съществена спънка е настояването на Иран МААЕ да приключи следствие на следи от уран, открити в недекларирани обекти.

През август МААЕ заяви, че за обогатяване на уран.

В различен пък се показва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство съобщи, че отчетът на МААЕ не е нито " уравновесен ", нито " обективен ". Като отговор Техеран разгласи, че

Въпреки че Иран твърди, че нуклеарната му стратегия е с мирни цели, Западът се притеснява, че Техеран е все по-близо до основаването на атомна бомба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР