Иран, познат в древността като Персия, се намира на границата

...
Иран, познат в древността като Персия, се намира на границата
Коментари Харесай

Особености и вкусотии от персийската кухня

Иран, прочут в древността като Персия, се намира на границата сред Близкия и Далечния Изток и в неговите кулинарни обичаи са преплетени артикули от разнообразни краища на света. Храната и готвенето заемат извънредно значимо място в културата на Иран и са съществена част с изключение на от ежедневните удоволствия, и от редица значими празници и церемонии. Ястията в персийската кухня се готвят дълго време на спокоен огън.

В Иран храните се разделят на две групи – горещи и студени. Така се разделят и характерите на хората и всеки би трябвало да сортира храната си, с цел да балансира своята природа. Основно място в иранската кухня заемат другите типове самун и оризът.

Смята се, че оризът е пренесен в Персия в антични времена от Югоизточна Азия или от Индийския полуостров. Различни типове ориз в Иран са чампа, расми, анбарбу, садри, ханджари и други Оризът е главен хранителен артикул в Северен Иран, до момента в който в останалата част на страната основно място заема хлябът. Най-ценните сортове ориз, високо ценени поради аромата си, се отглеждат в северните елементи на страната.

Поло или пилаф, както го назовават на Запад, е ядене от ориз и разнообразни други съставки. Има доста типове поло, най-разпространените от които са багали-поло, лубийа-поло, сабзи-поло и зерешк-поло.

Кебапът е печено на шиш или на скара месо, който се среща в три разновидности: кубиде (смляно месо), джудже-кебаб (пилешко месо на шиш) и барг (овнешко месо). В множеството случаи кебабът се сервира с печени на скара домати.

 Особености и вкусотии от персийската кухня

Хорешт е тип задушено ядене с месо, зеленчуци и други съставки. Това ядене, сходно на кебаба, се сервира с " чело " (обикновен ориз).

Най-традиционното иранско ядене е абгушт. Съдържа месо, картофи, боб, грах, лук, сушен лайм и е подправено с куркума. Абгушт се сервира и като първо, и като главно ядене.

Яденето на абгушт изисква малко умеене. Първо, бульонът се изсипва в една купа и се яде с самун. След това месото и зеленчуците се смачкват в обособен съд и се употребяват с пресни стръкове киселец или магданоз и туршия.

Неизменна част от иранската кухня е туршията, която там се назовава " шур " или " торши ". Един от най-традиционните ирански десерти се назовава " шолезард ". Представлява оризов пудинг, богато овкусен с шафран, розова вода и нарязани бадеми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР