Иран обяви в понеделник, че е събрал количество обогатен уран

...
Иран обяви в понеделник, че е събрал количество обогатен уран
Коментари Харесай

И Иран наруши ядрената сделка

Иран разгласи в понеделник, че е събрал количество обогатен уран над разрешеното от договорката от 2015 година за надзор над нуклеарната му стратегия. Това е първото съществено нарушаване на съглашението с огромните страни в света откакто преди повече от година президентът Доналд Тръмп отдръпна Съединени американски щати от него.

Твърдението, че Техеран е събрал над разрешената му квота от 300 кг с непорочност, която към момента е много под прага за материал, кадърен за атомна бомба, бе доказано и от Международната организация за атомна сила, виновна за спазването на договорката.

Малко по-късно външният министър Джавад Зариф заяви, че идната крачка е обогатяване на уран до непорочност от 3.67%. Това е първата крачка към основаване на материал, от който да се създаде заряд за нуклеарно оръжие.

Техеран твърди, че не е желал да натрупва обогатен уран над квотата, само че Съединени американски щати са оставили страната без избор, защото глобяват изнасянето на количествата над тази квота към Русия или друга страна. Зариф упрекна европейските страни по договорката, че не са помогнали за спасяването ѝ.

Това се случва в миг на растящо напрежение с Вашингтон, взривяване на петролни танкери в Ормузкия пролив и събаряне на американски боен дрон в регион, за който двете страни спорят дали е отвън или в иранското въздушно пространство. Преди две седмици въздушен удар на Пентагона по ирански цели е бил анулиран десетина минути преди нанасянето му, заяви " Ню Йорк таймс ".

Зариф споделя, че днешното прекрачване на прага за нуклеарен материал е изцяло транспарантно, тъй като страната му намерено е декларирала преди време, че ще го направи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР