Иран изпълнява ядреното споразумение и нежеланието на президента Доналд Тръмп

...
Иран изпълнява ядреното споразумение и нежеланието на президента Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Шърман: Излизането на Тръмп от сделката с Иран ще засили позициите на Русия и Китай


Иран извършва нуклеарното съглашение и нежеланието на президента Доналд Тръмп да го осъзнае, ще отслаби съюза сред Съединени американски щати и Европа и ще укрепи позициите на Техеран, Москва и Пекин, твърди някогашният асистент държавен секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Уенди Шърман в изявление за "Ню Йорк Таймс".

"Истината е, че Съвместният изчерпателен проект за деяние (СВПД) работи и попречва Иран от придобиването на нуклеарно оръжие, което дава отговор на националните ползи на Америка. Нежеланието на президента да признае това обаче би имало най-сериозните вероятни последствия", предизвестява Шърман.

Според нея, преди всичко, решението на Доналд Тръмп да се отдръпна от съглашението ще подкопае доверието на сътрудниците към Америка и ще изолира страната. Така Съединени американски щати ще изгубят поддръжката на останалите четири непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Великобритания, Франция, Китай и Русия), дружно с Германия, които вземат участие в иранското противоядрено споразумение.

"Това (изтеглянето на Америка - бел.авт) ще набие чеп сред Съединени американски щати и Европа, ще отслаби трансатлантическото партньорство и ще ускори въздействието на Иран, Русия и Китай", предвижда още Шърман.

В изявлението си за медията тя акцентира и че желанията на Тръмп могат да окажат въздействие и на идната му среща през ноември с китайския президент Си Дзинпин. По нейно мнение по време на визитата си американският държавен глава ще се сблъска с един "доста по-несговорчив партньор" по въпросите за нуклеарната ракетна стратегия на Северна Корея.

"Реално, ние ще загубим последният си късмет за иницииране на разговор със Северна Корея, тъй като Пхенян ще стартира да се съмнява, че Съединени американски щати ще изпълнят отговорностите си даже и при подписано многостранно споразумение", уточни още някогашният зам. държавен секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси, която бе и основен договарящ на Съединени американски щати по иранската нуклеарна стратегия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР