Иран иска от него да цензурира филма си. Той обаче

...
Иран иска от него да цензурира филма си. Той обаче
Коментари Харесай

Саид Рустайи, който беше осъден, защото отказа да цензурира филма си

Иран желае от него да цензурира кино лентата си. Той обаче отхвърля и го излъчва в оригинал на фестивала в Кан. Близо година по-късно управляващите в страната му го осъждат на 6 месеца отнемане от независимост. Става дума за иранския режисьор Саид Рустайи, който е Човек на деня на Свободна Европа.

Бедно иранско семейство е на път да се разпадне на фона на дълбока икономическа рецесия в страната. Тази история споделя близо тричасовият филм на режисьора Саид Рустайи " Братята на Лейла " .

Той дебютира на интернационалния фестивал в Кан през 2022 година Именно тази премиера стана мотив Рустайи да бъде наказан на 6 месеца затвор близо година по-късно.

Присъдата беше издадена в средата на август от Ислямския революционен съд в Техеран, като се показва, че една двайсета или към девет дни от нея ще бъдат приведени в осъществяване, а останалата част ще бъде отсрочена за период от пет години.

Преди премиерата на кино лентата през 2022 година Организацията за кино към Министерството на ислямското управление на Иран го забрани с аргумента, че продуцентът Джавад Норузбейги и режисьорът са нарушили разпоредбите, като са взели участие без позволение в задгранични фестивали в Кан и по-късно в Мюнхен. Според организацията филмът не е получил позволение за лъчение след отвод на режисьора да го поправя, както е поискало министерството.

На фестивала в Кан филмът получи признанието на рецензията и премията на ФИПРЕСИ - Международната федерация на филмовите критици. При връчването на премията Рустайи сподели, че филмът е изработен в чест на опечалените поданици на югозападния ирански град Абадан след смъртоносно сриване на небостъргач, при което умират 43 души.

Срутването на отчасти приключената 10-етажна постройка Метропол провокира митинги в символ на взаимност със фамилиите на починалите.

Съдът подреди на режисьора да се въздържа от контакти с лица, които работят във филмовата промишленост, и да приключи 24-часов курс по кинорежисура в Академията за тон и визия в Ком с фокус върху " националните и етичните ползи ".

Организаторите на филмовия фестивал в Кан дефинираха правосъдното решение като " съществено нарушаване на свободата на словото ".

На 17 август, откакто стана известна присъдата, режисьорът Мартин Скорсезе прикани почитателите си в Инстаграм да подпишат онлайн петиция за правдивост за Рустайи и продуцента Джавад Норузбейги, който също беше наказан.

Петицията е инициирана от дъщерята на Скорсезе - Франческа, като през днешния ден тя към този момент е събрала над 30 000 подписа.

Рустайи е роден през 1989 година в Техеран. С дебютния си филм " Живот и един ден " той печели редица награди в Иран. Вторият му филм " Само 6,5 " му носи номинация за " Сезар " за задграничен филм. " Братята на Лейла " е третата му продукция.
 Кадър от
Действията против Рустайи и Норузбейги са част от по-широк държавен напън върху създателите в Иран.

Няколко ирански кино дейци и видни общественици също бяха призовани от полицията или задържани, в това число режисьорът Хамид Поразари.

Други известни персони, измежду които изтъкнатите ирански актриси Афсанех Байеган, Фатемах Мотамед-Аря, Катайон Риахи и Пантеа Бахрам са били разпитвани и против тях са били подхванати правосъдни дейности, откакто са се появили обществено, без да носят наложителния хиджаб, с цел да изразят поддръжката си за протестиращите след.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР