Иран дълбоко съжалява за допуснатата грешка със свалянето на украинския

...
Иран дълбоко съжалява за допуснатата грешка със свалянето на украинския
Коментари Харесай

Иранският президент: Съжаляваме. Зеленски: Искаме пълно признание на вината

Иран надълбоко съжалява за позволената неточност със свалянето на украинския пътнически аероплан край Техеран, написа в Туитър през днешния ден президентът на Иран Хасан Рохани. Той изрази съболезнования на жертвите на нещастието. Изявлението му бе публикувано и от неговата пресслужба, предава Българска телеграфна агенция.

Рохани даде обещание следствието на случая да бъде доведено до дъно, с цел да се узнаят всички аргументи за злополуката и отговорните за тази " непростима неточност " да понесат отговорност. Според него " е належащо да се вземат ограничения за премахване на слабостите в системата за противовъздушна защита на Иран, с цел да не се повтори още веднъж сходна покруса ".

Украинският президент Володимир Зеленски настоя за цялостно самопризнание на виновност от Иран за свалянето на украинския пътнически аероплан.

" Утрото през днешния ден не беше положително, по донесе истината. Още преди приключването на работата на интернационалната комисия Иран призна, че е свалил украинския аероплан. Но ние настояваме за цялостно самопризнание на виновността ", се споделя в известието на президента, поместено в интернет. Зеленски показва, че чака от Иран " подготвеност за цялостно и намерено следствие, привличане на отговорните към отговорност, връщане на телата на починалите, погашение на обезщетения, публични извинения по дипломатически канали ".

Украинският президент изрази също по този начин вяра, че " следствието по-нататък ще протича без изкуствени задръжки и трудности ". " На нашите 45 експерти би трябвало да бъде обезпечен цялостен достъп и взаимоотношение, с цел да има правдивост ", акцентира Зеленски.

Обръщението на украинския водач пристигна, откакто тази заран полуофициалната организация ИСНА популяризира изказване на генералния щаб на въоръжените сили на Иран, в което се споделя, че самолетът на самолетна компания " Международни авиолинии на Украйна " е бил свален край Техеран " заради непреднамерена човешка неточност ".

Според изказването при излитането си от техеранското летище на 8 януари сутринта самолетът се оказал в непосредствена непосредственост до един от най-важните военни обекти на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (най-елитната част от въоръжените сили на Иран). Освен това, предвид на височината, на която е летял, и по формата си той " напомнял противников обект ".

Иранският президент Хасан Рохани също съобщи, че Иран надълбоко съжалява за " трагичната неточност " и изрази съболезнования на околните на жертвите, измежду които има жители на Иран, Украйна, Канада, Афганистан, Германия, Англия и Швеция.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо също настоя за " бистрота ", с цел да може да бъде осъществено " цялостно и подробно следствие " и да бъде открита виновността, откакто Иран призна, че е свалил по простъпка самолета, в който са пътували доста канадци.

" Приоритет за нас остава да се хвърли светлина върху този въпрос в дух на бистрота и правдивост, - се споделя в негово прессъобщение, представено от Франс прес. - Това е национална покруса и всички канадци скърбят. Ние ще продължим да работим с нашите сътрудници по света, с цел да подсигуряваме осъществяването на цялостно и подробно следствие. "

Трюдо изрази и вяра за цялостно съдействие от страна на иранските управляващи.

Директорът на самолетна компания " Международни авиолинии на Украйна " Евгений Дихне, представен от ТАСС, съобщи през днешния ден, че той не е имал никакви подозрения в непричастността на компанията към злополуката на самолета в Иран. " Ние нито за секунда не се съмнявахме, че нашият екипаж и нашият аероплан би могъл да стане причина за тази ужасна злополука ", писа той във Facebook, откакто Иран призна, че самолетът е свален от Противовъздушна отбрана на страната. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР