Иракският премиер Мохамед Шиа ал-Судани каза на срещата на върха

...
Иракският премиер Мохамед Шиа ал-Судани каза на срещата на върха
Коментари Харесай

Ирак предупреди за криза на петролния пазар

Иракският министър председател Мохамед Шиа ал-Судани сподели на срещата на върха в Кайро, че вероятно разширение на спора сред Израел и групировката Хамас в последна сметка ще се отрази на доставките на нефт за интернационалния пазар.

" Премиерът на Ирак предизвести в събота, че в случай че войната сред Израел и Хамас се популяризира в други страни в района, това ще повлияе на доставките на нефт за интернационалните пазари ", заяви Асошиейтед прес.

Според министър-председателя актуалният спор " ще засегне световната сигурност , ще способства за ескалацията на различията в района, ще заплаши енергийните доставки, ще утежни икономическите рецесии и ще бъде прагът на нови спорове ".

Той прикани за неотложно преустановяване на огъня и замяна на пленници. Ал-Судани означи, че обстановката нямаше да стигне толкоз надалеч, в случай че резолюциите на Организация на обединените нации бяха спазени. Той също по този начин се разгласи срещу изгонването на линията Газа, като изясни, че " няма място за палестинците с изключение на тяхната земя ".

Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси, който откри срещата, също повтори позицията на Кайро за недопустимостта на преселването на палестинци от линията Газа на Синайския полуостров. Той изрази проект за деяние, който включва доставка на помощ за линията Газа, мирни договаряния сред Израел и палестинците и основаване на палестинска страна в рамките на Шестдневната война от 1967 година

Саудитският външен министър Фейсал бин Фархан ал Сауд също съобщи, че насилственото разселване на популацията на анклава е недопустимо. Ръководителят на Палестинската национална администрация Махмуд Абас също се опълчи на опитите за изселване на жителите на Ивицата Газа, Западния бряг и Йерусалим.
 Среща на върха в Египет търси излаз от рецесията Израел-Хамас
Среща на върха в Египет търси излаз от рецесията Израел-Хамас

Под въпрос е кой ще съставлява главните страни в спора

" Ние ще стоим твърдо на нашите земи ", сподели той на срещата на върха.

На 7 октомври основаната в Газа радикална формация Хамас нападна Израел, убивайки повече от 1400 души и вземайки повече от 200 заложници. В отговор Израел стартира военна интервенция против Хамас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР