Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви официално в телевизионно обръщение

...
Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви официално в телевизионно обръщение
Коментари Харесай

Иракският премиер: Герои изковаха великата победа над "Ислямска държава" в Мосул

Иракският министър председател Хайдер ал Абади разгласи публично в телевизионно послание успеха над групировката "Ислямска страна " в Мосул, съобщи ДПА. Това става три години, откакто джихадистите завзеха града и го трансфораха в цитадела на провъзгласения от тях "халифат ", за който твърдяха, че ще завладее света, отбелязва Ройтерс.

"Великата победа на Ирак бе изкована от герои, доста от които починаха или бяха ранени в боевете ", сподели Абади, представен от ТАСС, от щаба на армейските сили за битка с тероризма в Западен Мосул. "Благодарим на всички страни, които се изправиха един до друг с Ирак против тероризма, подкрепяйки от въздуха нашите наземни сили ", добави той.

Министър-председателят дойде през вчерашния ден в Мосул, с цел да поздрави военните командири, които водиха съвсем деветмесечна борба за отвоюване на града от "Ислямска страна ".

По-рано денем към момента се чуваха стрелби и детонации от обстрелването на последните позиции на ИД.

Абади се срещна с военни и политически представители в празнична атмосфера, контрастираща със страха след завземането на втория по величина град в Ирак от джихадистите и отстъплението на армията през юли 2014 година

Оглавената от Съединени американски щати коалиция приветства новината за успеха в Мосул. Тя съобщи, че иракските сили имат цялостен надзор върху града, само че някои региони би трябвало да бъдат прочистени от взривни устройства и вероятни бойци от ИД.

Коалицията акцентира, че успеха не бележи края на световната опасност от ИД и че иракчаните би трябвало да се обединят, с цел да разгромят групировката и да подсигуряват, че изискванията, довели до появяването на групировката, повече няма да се върнат.

Москва също приветства успеха и изрази поддръжка за дейностите на иракските управляващи за възобновяване на суверенитета и териториалната целокупност на страната. Вярваме, че триумфите в битката с тероризма ще спомогнат за напредъка на процеса на национално помиряване в Ирак, като се зачитат ползите на всички етнически и верски общности в страната, съобщи съветското външно министерство, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР