Иракският журналист Мунтазер аз Зайди, който стана известен с това,

...
Иракският журналист Мунтазер аз Зайди, който стана известен с това,
Коментари Харесай

Иракчанинът, замерил с обувките си Джордж Буш-младши, не съжалява за стореното

Иракският публицист Мунтазер аз Зайди, който стана прочут с това, че замери с обувките си американския президент Джордж Буш-младши по време на конференция, през днешния ден споделя, че гневът му към момента е по този начин мощен, написа организация " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Проявата на пренебрежение от страна на Зайди беше в символ на възмущение против корупцията и хаоса в Ирак след нашествието на Съединени американски щати в страната през 2003 година, прецизира организацията.

" Същите хора, които преди 20 години пристигнаха дружно с окупатора, са към момента на власт, макар неуспехите им и корупцията. Съединени американски щати доста добре знаят, че доведоха тук псевдо политици ", споделя Зайди за " Ройтерс ", до момента в който си напомня за митинга си през далечната 2008 година по време на конференцията в Багдад.
Буш-младши, който стоеше до тогавашния министър председател на Ирак Нури ал Малики, се наведе, с цел да не бъде ударен от обувките, хвърлени по него от другата страна на залата. В арабския свят хвърлянето на обувка по някого се счита за сериозна засегнатост, разяснява организацията. " Това е целувка за довиждане от иракския народ за теб, куче! ", изкрещя тогава Зайди, откакто замери Буш-младши с обувките си, преди да бъде изведен от залата от чиновниците по сигурността.

Буш-младши бе подложен на критика в Близкия Изток за решението си да смъкна от власт Саддам Хюсейн и да предприеме дейности против него, основаващи се на неправилни данни на американското разузнаване, съгласно които иракският водач е натрупал оръжия за всеобщо заличаване, отбелязва " Ройтерс ".

 Убита от татко си: В Ирак закон против домашното принуждение няма да е задоволителен Убита от татко си: В Ирак закон против домашното принуждение няма да е задоволителен

След случая с хвърлянето на обувките американският президент сподели, че " това е същото като неодобрителните възгласи и подвиквания по време на политически протест. Хората ги употребяват, с цел да притеглят внимание ".
За нападението над гостуващ в Ирак държавен глава Зайди прекара в пандиза шест месеца, след което отпътува за Ливан. Той се завърна в Ирак и се кандидатира за място в иракския парламент през 2018 година като част от напъните си да се бори с корупцията, само че не съумя да вземе преднина на изборите.
" Къса ми се сърцето като виждам по какъв начин хората живеят в непрекъснато страдалчество ", сподели той и добави, че е траял да води акция против корупцията и че в никакъв случай не е съжалявал за това, че е хвърлил обувките си по американския президент.

" Инцидентът с обувките е доказателство, че в даден миг един елементарен човек е кадърен да каже " не " на оня нахален човек и на цялата му мощност, на тиранията му, на оръжията, на медиите му, на парите му и на властта му, и да каже, ти (Буш), не си прав ", добави Зайди.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР