Ирак призова днес Турция да се извини за обстрел край

...
Ирак призова днес Турция да се извини за обстрел край
Коментари Харесай

Ирак призова Турция да се извини за обстрел на летище в северната част на страната

Ирак прикани през днешния ден Турция да се извини за обстрел край летището в Сулеймания в северната част на страната, като съобщи, че турското държавно управление би трябвало да приключи военните си дейности на иракска територия, съобщи, Българска телеграфна агенция, базирайки се на " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ".

Президентството в Ирак дефинира снощната детонация край летище Сулеймания в Северен Ирак като " груба експанзия против суверенитета на страната " в тази зона. Президентството уточни в изказване, че Анкара няма законови учредения " да продължава своя метод на заплашване на цивилни под предлог, че враждебни на Турция сили участват на иракска територия ".

В региона на летището в Сулеймания през вчерашния ден бе осъществена офанзива с дрон, заяви Лаук Гафури, който дава отговор за връзките с задгранични медии в районното държавно управление на Северен Ирак. Той посочи, че офанзивата не е нанесла вреди и не е предизвикала анулация на полети.

Операцията бе осъществена няколко дни, откакто Турция затвори въздушното си пространство за полети от и до Сулеймания поради това, което дефинира като засилена интензивност в региона на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена битка против турската страна от 1984 година, се преглежда като терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Групировката има бази в Северен Ирак и обвързваните с нея бойци са дейни и в Северна Сирия.

Източник от турското министерство на защитата съобщи обаче пред " Ройтерс ", че въоръжените сили на Турция не са провеждали интервенция в Северен Ирак в петък.

Експлозията в региона на летището бе доказана от представител на американските сили в Сирия, съгласно който е имало нахлуване против ескорт, включващ и американски представители, само че няма потърпевши лица.

Според локални медии и Сирийския център за човешки права - основана във Англия опозиционна група, която следи войната в Сирия, детонацията край летището в Сулеймания е била вследствие на турска офанзива с дрон против Мазлум Абди, водач на Сирийските демократични сили (СДС).

Представители на Съюз на демократичните сили и на кюрдското районно държавно управление в Северен Ирак обявиха обаче, че Абди не е бил в Сулеймания по това време и не той е бил цел на офанзивата.

Лидерът на Съюз на демократичните сили осъди през днешния ден в обява в Туитър " турската офанзива с дрон ", само че не загатна дали счита, че той е бил целта на нападението, показва АП.

Според Рами Абдурахман, който управлява Сирийския център за човешки права, Мазлум Абди не е бил целта, само че се е намирал в региона на летището, където е имал среща с кюрдски представители.

Регионалното кюрдско държавно управление, което е основано в Ербил и е следено от Кюрдската демократична партия, хвърли виновността за случая върху локалните управляващи в Сулеймания, която е цитадела на политическия съперник - Патриотичен съюз на Кюрдистан.

В обявата в Туитър Мазлум Абди увери " братята в Сирия и в братска Турция " в поддръжката на Патриотичния съюз на Кюрдистан. Той даде обещание, че сирийските кюрди ще продължат " кардиналните връзки с братята и съдружниците в Сулеймания и ще бъдат единни по отношение на тези нарушавания ".

Турция счита ръководените от кюрдите сили в Сирия за терористи и опасност за националната сигурност, до момента в който Съединени американски щати виждат в Сирийските демократични сили съдружник, който оказа помощ в прогонването на терористичната формация " Ислямска страна " от по-голямата част от Сирия, отбелязва Ройтерс.

През последните години Турция организира няколко огромни военни интервенции, в това число с въздушни удари, в Северен Ирак и в Северна Сирия против сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа, " Ислямска страна " и Кюрдската работническа партия (ПКК), напомнят агенциите
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР