Ипотечните кредити растат с 19,2%, което е най-високият темп на

...
Ипотечните кредити растат с 19,2%, което е най-високият темп на
Коментари Харесай

Рекорден 19% ръст на ипотеките, страшни диспропорции в бг кредитирането: Топикономист

" Ипотечните заеми порастват с 19,2%, което е най-високият ритъм на напредък от над 14 година насам. Това би трябвало да е алена лампа за регулатора (БНБ). Още повече че високият напредък на ипотеките преди десетилетие и половина не приключи добре – след взрива на ипотеките последва взрив на неприятните заеми.

Българска народна банка също предизвестява, че наклонността на повдигане на лихвите ще утежни финансовото положение на кредитополучателите и поучава банките " да се придържат към консервативна политика при реализиране на кредитната си активност ”.

Явно обаче банките не се преценяват с тези препоръки. Което е разумно – не е работа на банките да ръководят макроикономически и систематични опасности. Това е работа на Българска народна банка.
Прекалено висок напредък на кредитирането може да сътвори нов източник на инфлация. Имаме подобен образец през 2007-2008 година, когато инфлацията в България беше извънредно висока, до момента в който в еврозоната беше ниска. По това време тъкмо бързият напредък на кредитирането в България помпаше инфлацията.

Прави усещане, че кредитирането не е отмерено. Кредитите за бизнеса порастват едвам с към 7%, до момента в който потребителските заеми се усилват с близо 11%, а ипотечните заеми порастват с 19,2%. Банките дават приоритет на заемите за семействата и отпускат по-малко заеми за действителната стопанска система. Обаче по този метод се помпа еднократно потреблението, а вложенията остават на назад във времето ”, написа топикономистът Георги Ангелов.

Илиян Костадинов

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР