Инвестиционните банки и международните организации, които следят икономическите показатели на

...
Инвестиционните банки и международните организации, които следят икономическите показатели на
Коментари Харесай

Икономическо чудо - Китай се възстановява с невиждан темп, вдига целия свят със себе си

Инвестиционните банки и интернационалните организации, които наблюдават икономическите индикатори на всяка страна покачват прогнозите си за икономическия напредък на Китайската национална република през 2023 година след впечатляващото възобновяване на страната след Ковид. Според някои икономисти тази година Брутният вътрешен продукт на Китай ще нарасне с 6 %, което ще се дължи, както на държавните политики в интерес на растежа и отварянето на страната след сполучливата битка с Ковид, по този начин и на възходящото ползване на вътрешния китайски пазар, да вземем за пример, на фона на Китайския пролетен фестивал.

Според Международния валутен фонд китайската стопанска система ще се разшири с 5,2 % през тази година, което е завишаване на прогнозата с 0,8 % по отношение на това, което организацията предвиждаше през октомври 2022 година. " Моргън Стенли " от своя страна усилиха прогнозата си за напредък на КНР от 5,4 на 5,7 %.

В рамките на Пролетния фестивал в Китай е имало 2,9 милиона трансгранични пътувания и 308 милиона вътрешнокитайски пътувания, което доста усъвършенства икономическата динамичност.

Сериозно и показателно икономическо оживление видяхме по отношение на Фестивала на фенерите. Обикновено този празник не води до огромни консуматорски прояви и всеобщо извършване на покупки, както по-продължителните празненства, само че тази година беше изненадваща. Оказва се, че тази година китайците с много по-лека ръка харчат пари освен за артикули, които са свързани с фестивала, само че и за храна, пътешествия и занимания. Според някои данни продажбите на фенери, да вземем за пример, са се качили със 130 % по отношение на предходната година. Но това всичко е единствено продължение на огромното извършване на покупки, което беше обвързвано с Пролетния фестивал за новата година, при който вътрешнокитайският туризъм се усили с 23 %.

Значителен фактор са държавните политики и изключително уравновесеният и еластичен отговор на Ковид, който разреши отварянето на страната. Допринасят също по този начин и нови и съвременни стопански браншове като да вземем за пример производството на електроавтомобили, напреднали технологии и други Растат също по този начин цифровата стопанска система и несъмнено, инфраструктурата, която в никакъв случай не е серпантина да се развива с бурни темпове в Китай.

Властите влагат в цифрово възстановяване на пътните, железопътните и пристанищните инфраструктурни планове, както и в развиването на осведомителните технологии, което от своя страна води до неспираща промяна на китайската стопанска система.

Китайският бизнес също има своята роля, тъй като даже в Ковид времената сподели, че може да е новаторски, виновен и да се възползва от всяка опция.

Важно е, че в границите на своята структурна промяна ще се влага повече в инфраструктурни планове, в сравнение с да вземем за пример в бранша на недвижимите парцели. Властите на Китай са решени да продължат с една самодейна фискална политика и да финансират стратегическите планове, които оказват помощ за националното развиване. Политиките за възобновяване от страна на китайските управляващи включват с изключение на технологически нововъведения, също по този начин и финансова промяна, някои данъчни облекчения и други такива ограничения.

За страдание, същото не може да се каже за целия свят, защото съгласно някои специалисти международната стопанска система даже е навлязла в криза, а други я чакат занапред. Смята се, че международната стопанска система ще е с по-слаби индикатори през 2023 година, в сравнение с през 2022 година. Така да вземем за пример, съгласно МВФ световният напредък тази година ще е 2,9 %, а по-специално половината от него ще се дължи на Китай и Индия, до момента в който Съединените щати и Европейският съюз ще дават отговор единствено за една десета от него. Това ясно показва в кои страни има по-адекватни вероятности и политики.

Този развой също по този начин значи, че смисъла на Китай ще е още по-голямо, тъй като сполучливото икономическо възобновяване, което се обрисува пред страната, ще повлияе положително и на страните, които са търговски, стопански и капиталови сътрудници на КНР. Съвсем разбираемо е, че Китай, който съставлява 18,5 % от световната стопанска система, няма по какъв начин да не повлияе на целия свят.

Китай, който има най-развитата и мощна индустриална система в света, най-големият вътрешен пазар и един от най-бурно разрастващите се научно-технологически браншове, може да даде вероятност на доста страни, които другояче биха се показали по-зле стопански. Днес Китай съставлява 30 % от индустриалната инфраструктура на света, да вземем за пример. Страните, които търгуват с него, влагат в страната или пък са обект на китайски вложения, малко по малко ще усетят по-стабилно икономическо възобновяване, в сравнение с тези страни, които за жалост нямат толкоз развити връзки с Китай.

Ситуацията с бурното китайско икономическо възобновяване демонстрира, че човечеството е в действителност взаимосвързано и има общочовешка орис, както още преди години съобщи Си Дзинпин. В подтекста на това, всевъзможни политики на разделяне, повторение на Студената война и опити за " въздържане " ще вредят освен на Китай, само че и на целия свят, в това число и на тези страни, които си фантазират, че могат да завоюват от тях. Обратното, на фона на постоянното и съществено икономическо възобновяване на КНР, обвързваните с него страни, да вземем за пример тези, които са част от " Един пояс, веднъж ", ще усетят по-бързо икономическите изгоди за своите общества.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР