Инвестиционната компания Berkshire Hathaway на легендарния американски инвеститор - милиардер

...
Инвестиционната компания Berkshire Hathaway на легендарния американски инвеститор - милиардер
Коментари Харесай

Иска ли Бъфет да получи контрол над този петролен гигант, изкупувайки акциите му?

Инвестиционната компания Berkshire Hathaway на именития американски вложител - милиардер Уорън Бъфет продължи да усилва каузи си в компанията Occidental Petroleum, която се занимава с рандеман на нефт и газ, най-вече от шистови залежи.

Berkshire неотдавна закупи към 83,86 милиона акции на Occidental, вследствие на което компанията на Бъфет към този момент има 327,575 милиона от акциите на петролния колос, съгласно документите, подадени в Комисията за скъпи бумаги и тържища (SEC) на Съединени американски щати.

Делът на Berkshire в Occidental към този момент е 34%, т.е. малко над 1/3 от всички акции, по отношение на 27,7% в края на декември 2023 година. Стойността на пакета акции притежаван от компанията на Бъфет, в този момент се прави оценка на към 13,9 милиарда $.
 И това се случва: Компанията на Бъфет регистрира милиардна загуба
И това се случва: Компанията на Бъфет регистрира милиардна загуба

Отива ли Съединени американски щати към криза, съгласно JPMorgan

А миналата покупка на акции беше също относително скоро - в края на октомври 2023 година Тогава Веrkѕhіrе ĸyпи 3,9 милиoнa aĸции нa Оссіdеntаl. Така към края на октомври предходната година ĸoмпaниятa нa Бъфeт пpитeжaвaше 228 милиoнa aĸции нa Оссіdеntаl и дeлът нa Веrkѕhіrе в петролната компания тогава възлизaше нa 25,8%.

Цената на акциите на Occidental при затваряне на търговията през вчерашния ден беше 56,8 $ за акция. През последните 12 месеца пазарната стойност на компанията е намаляла с 13,6%, до 50,4 милиарда $. За същия интервал борсовият показател S&P 500 се увеличи с 20,5%.

Berkshire непрекъснато усилва каузи си в петролната и газова компания от пролетта на 2022 година. Независимо от това, през май 2023 година Бъфет разяснява, че неговата капиталова компания не възнамерява да придобие надзор (притежавайки дял над 50%) над колоса Occidental.
 Бъфет продължава да влага милиарди долари в петролната компания Occidental
Петролната компания, в която Бъфет продължава да влага милиарди долари

С новата покупка на акции делът на Berkshire е съвсем 26%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР