Инвестициите в икономиката растат за второ поредно тримесечиеПотреблението също расте,

...
Инвестициите в икономиката растат за второ поредно тримесечиеПотреблението също расте,
Коментари Харесай

ОББ: Строителството и услугите – мотори на растежа на БВП

Инвестициите в стопанската система порастват за второ следващо тримесечие Потреблението също пораства, само че към този момент подкопано от насъбраната инфлация Инфлацията още веднъж забави ход през май, преминавайки в едноцифрената област  Общата безработица към този момент е под 4.0%  Двуцифреният растеж на междинната работна заплата продължава своя проинфлационен ход
Анализирайки динамичността на макроикономическите знаци за първото тримесечие на годината, ОББ разяснява основните трендове въз основа на наличните данни все още.

Анализаторите на банката регистрират, че съгласно изгладените предварителни данни на Национален статистически институт брутният вътрешен артикул (БВП) на страната регистрира доста добър действителен напредък от 2.3%, на фона на техническа криза в Германия и невисок напредък в други страни от Европейски Съюз. От страна на търсенето растежът се движеше от потреблението (+2.1%) и вложенията (+1.8%), на фона на съразмерен растеж и спад от 2.3%, надлежно, при износа и вноса. 
-->
„ Двуцифрената средногодишна инфлация през тримесечието (14.1% хармонизирана), в това число и насъбраната досега, потисна потреблението, което макар солидните (номинални) нараствания на заплатите (+16.2%) и потребителското кредитиране (+13.0%) набъбна умерено спрямо предходните тримесечия. ”, разяснява основният икономист на ОББ доктор Емил Калчев.

„ Това че вложенията също порастват, въпреки и релативно постепенно, за второ следващо тримесечие след седем тримесечия на спад, подсказва, че стопанската система въпреки всичко се настройва към нестабилната (вътрешна и външна) политическа обстановка. “, добави Калчев.

От страна на производството, действителният годишен растеж на Брутният вътрешен продукт през тримесечието се движеше от интензивна динамичност на строителството (+7.0%) и устойчиво повишаване при услугите (+3.2%). Селското стопанство усили продукцията си умерено с 1.1%, до момента в който промишлеността записва резултат, съпоставим с този от първото тримесечие на предходната година (+0.1%)

„ Двуцифрените действителни растежи на промишлеността, които започнаха от четвъртото тримесечие на 2021 година и продължиха през първите три тримесечия на 2022 година, движени от производството на електрическа сила и военната индустрия, останаха в предишното. Цените на електрическата енергия се възстановиха, което забави и растежа в нейното произвеждане. От друга страна, забавянето на стопанските системи на основни европейски сътрудници (в т.ч.  Германия) също стартира да въздейства на бранша. “, изясни Калчев. 

От своя страна, инфлацията още веднъж понижа през май – от 10.3% към април (хармонизирана) на 8.6% (спрямо май 2022 г.), навлизайки на едноцифрена територия. Базисната инфлация (без храни и горива) също продължи да спада – от 12.1% на 10.7% през май, само че по-бавно от общата инфлация. Т.нар. потребителска инфлация (по националната методология) надлежно се забави, като регистрираше малко по-високи стойности от хармонизираната, само че и тя бе по-ниска от базисната.

„ Причина за тази обстановка е по-бързото намаляване при цените на силата и храните спрямо тези на останалите потребителски артикули и услуги. Във етапа на повишаване точно силата и храните движеха инфлацията, чиито цени нарастваха доста по-бързо и доста. Впоследствие, инфлацията се популяризира към останалите артикули и услуги, като се оформиха и инфлационни упования. Те в този момент забавят спада на базисната инфлация, която в допълнение се подхранва от растежа на потребителското и ипотечното кредитиране и процикличния държавен бюджет, в който с огромни старания се удържат дефицити от 3.0% от Брутният вътрешен продукт. Допълнително, безработицата понижа до 3.9%, заради което междинната работна заплата пораства (с над 16%), което също въздейства към закъснение спада на инфлацията “, сподели още доктор Калчев. 

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР