Инвеститорските очаквания, че еврозоната може да изгуби поне един от

...
Инвеститорските очаквания, че еврозоната може да изгуби поне един от
Коментари Харесай

Нараства вероятността за разпад на еврозоната с оглед на кризата в Италия, сочи проучване на Sentix



Инвеститорските упования, че еврозоната може да изгуби най-малко един от своите членове в идващите месеци се усилват към едногодишен връх предвид на политическата рецесия в Италия, демонстрира резултати от последно изследване на немската организация за пазарни проучвания Sentix.

Индексът, измерващ вероятността за разпад на еврозоната (индекс EBI – Euro Breakup Index), набъбна през май двойно до 13,0% от 6,3% месец по-рано, като това съставлява най-висoко негово равнище от април 2017 година. Проучването на Sentix беше извършено измежду хиляда самостоятелни и институционални вложители в интервала сред 24-ти и 25-и май.

Основна причина за това е внезапното повишаване на съответния показател за Италия, който скочи през май до 11,3% от 3,6% през април, предвид на инвеститорските терзания към вероятностите за съдружно еврокритично държавно управление сред популисткото придвижване " Пет звезди " и крайнодясната партия " Лига ".

" Притесненията към образуването на италианско държавно управление, в което евроскептичните партии " Лига " и " Пет звезди " желаят да образуват ръководещ съюз, шокираха пазарите на облигации ", уточни Манфред Хюбнер – анализатор от организация Sentix. " Поради това не е изненадващо, че показателят, измерващ вероятността за разпад на еврозоната, също отразява тези нови проблеми, свързани с еврото ", добави той.

                                              Графика на показателите EBI на еврозоната и на Италия

 Снимка

От Sentix обаче означават, че показателят, оценяващ рисковете от така наречен " инфектиран резултат ", демонстрира, че напъните през последните години за финансова стабилизация в района на единната валута не са били напразни. Съответният показател се намалява през май до 34,3% от над 43% месец по-рано макар италианската политическа рецесия. Тази изненадващо позитивна индикация се дължи на обстоятелството, че вероятността други страни - членки да изоставен еврозоната е на практика незасегната от рецесията на Апенините.

Така да вземем за пример съответният подиндекс на Sentix за Гърция се увеличи през май с едвам към 1%, до момента в който аналогичният испански показател http://clubz.bg/node/68423 с към 0,5 на 100.

Трябва да се има поради, че Euro Breakup Index на организация Sentix се разгласява ежемесечно, като това изследване започва през юни 2012 година. Индексът EBI доближи своя пик от цели 73% през юли 2012 година – тъкмо в разгара на дълговата рецесия в еврозоната, когато имаше действителен риск от напускането на Гърция (Grexit), след което последва трайно негово намаляване до рекордно дъно от 6,35%, доближат през април 2018 година. Така че макар отскока на показателя през май към едногодишен връх от 13%, той към момента остава прекомерно надалеч от рекордните равнища от над 70% по време на разгара на дълговата рецесия в еврозоната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР