Инвеститорите стават все по-песимистични по отношение на фондовия пазар. Един

...
Инвеститорите стават все по-песимистични по отношение на фондовия пазар. Един
Коментари Харесай

Пет причини да очакваме мощен обрат на щатските индекси

Инвеститорите стават все по-песимистични във връзка с фондовия пазар. Един деец от Уолстрийт има вяра, че това е причина да започнете да купувате акции в края на годината.

Лари Адам, основен капиталов шеф в групата за частни клиенти на Ramond James, сподели в записка до клиентите, оповестена преди дни, че американските акции, показани от S&P 500, са паднали прекалено много и прекомерно бързо, освобождавайки пътя на пазара да се увеличи до края на годината и по-късно.
 Време ли е за нисковолатилни фондове?
Време ли е за нисковолатилни фондове?

Има два съществени метода за създаване на портфолио за понижаване на риск - и резултатите могат да бъдат доста разнообразни

" Когато пазарът на акции скочи над нашата цел в края на годината от 4400 пункта през юли, ние станахме по-предпазливи ", сподели той. " Бързо напред към днешния ден и скорошните спадове в този момент обезпечават растеж на S&P 500 от 6% и 12% към нашите цели в края на годината (4400) и на 12-месечна база (4650). "

В бележката Адам акцентира пет аргументи, в това число все по-мечи настроения на вложителите, които предвещават мощен поврат, който би трябвало да стартира преди края на годината.

Цикълът на стягане на Фед е съвсем приключен

Докато централната банка и нейният ръководител - Джеръм Пауъл, държат вратата отворена за по-нататъшно повишение на лихвените проценти, откакто подвигнаха разноските по заемите с най-бързите темпове от 80-те години на предишния век, Адам подозира, че цикълът на стягане на Фед евентуално е завършил с предходното повишение на лихвите през юли.

Пауъл към този момент призна, че е допустимо част от работата на Фед към този момент да е била свършена от повишението на доходността на дълготрайните облигации, движено, съгласно него, от вложители, изискващи по-висока срочна награда.
 Две компании с капацитета да са най-поскъпващата компания на 2024 година
Две компании с капацитета да са най-поскъпващата компания на 2024 година

Коя ще е идната Nvidia?

И, макар че брутният вътрешен артикул за третото тримесечие доближи колосалните 4,9%, тези данни са назадничави и е малко евентуално да бъдат повторени. Междувременно последните данни на PCE демонстрираха, че главната инфлация продължава да се забавя през третото тримесечие.

" Това би трябвало да утеши Фед да спре на срещата си по въпросите на политиката идната седмица. Като се има поради, че чакаме растежът да се смекчи и пазарът на труда да се охлади още повече, до момента в който навлизаме в последните месеци на годината, работата на Фед евентуално е свършена. Ако сме прави, това би трябвало да предвещава положително за акциите, защото S&P 500 нормално печели 14% през 12-те месеца след последното покачване на лихвите от Фед ", споделя Адам.

Инвеститорите ще чуят мнението на Пауъл в сряда след приключването на двудневната среща на Федералния запас през ноември, само че малко на брой чакат централната банка да вдигне лихвите.

По-ниските лихви поддържат акциите

Повишаването на доходността на държавните облигации е може би най-големият проблем за акциите в последно време.

Но в случай че Raymond James, Бил Акман и други на Уолстрийт, които към този момент виждат признаци на спад в икономическата интензивност, са прави, тогава доходността на 10-годишните държавни облигации евентуално ще се насочи към по-ниски равнища. Това би бил прогресивен знак за акциите.
 Време ли е да се купуват огромните софтуерни компании?
Време ли е да се купуват огромните софтуерни компании?

По-вероятно да

Дори поток от новоиздадени съкровищни облигации не би бил задоволителен, с цел да компенсира търсенето от страна на вложителите, които се стремят да преодолеят икономическата уязвимост посредством фиксиране на най-високите лихвени проценти от повече от 15 години.

" Да, динамичността на предлагане/търсене движи лихвените проценти в последно време, само че макродвигателите на по-мекия стопански напредък и продължаващата дезинфлация би трябвало да доведат до доста по-ниски лихвени проценти през идващите месеци ", сподели Адам.

Пазарът не прави оценка мощните облаги

Продължителната криза на облагите на американските компании се чака да завърши през третото тримесечие. Според FactSet членовете на S&P 500 са на път да отбележат растеж на облагите с почти 2% по отношение на същия интервал на предходната година след три поредни тримесечия на стесняване на годишна база.

Но най-голямата история през този сезон на облагите е по какъв начин акциите на мегакап софтуерни компании като Alphabet Inc. претърпяха санкции след техните доклади за облагите.

" Например, макар публикуването на разбъркан растеж на EPS от 44% на годишна база и смазващи прогнози с почти 13% като цяло, съставът на MAGMAN (основният мотор на позитивната възвръщаемост за пазара от началото на годината) се намали с 4% през седмицата и в този момент е надолу с 10% от последните върхове ", сподели Адам.
 Този управител на активи е в действителност апокалиптично надъхан за пазарите
Този управител на активи е в действителност апокалиптично надъхан за пазарите

Ruffer & Co заобиколиха огромните сривове и в този момент са " в бункера си "

" MAGMAN " групата на Адам включва Microsoft, Amazon.com, Alphabet Inc., Meta Platforms, както и Apple и Nvidia (въпреки че към момента не са отчели облаги, техните консенсусни прогнози за EPS плануват мощен растеж на годишна база).

Сезонните трендове наподобяват удобни

Септември е приблизително най-лошият месец за възвръщаемостта на S&P 500. Нещата нормално се обръщат, откакто пазарът нормално доближи дъно в средата на октомври, като възобновяване нормално продължава през ноември и декември.

Акциите се придвижиха компактно към тези сезонни модели през 2023 година и 2022 година, отбелязва Адам. Ако това продължи, това би било положително за акциите.

" За благополучие на вложителите, сезонната наклонност е настроена да се обърне към попътен вятър, защото навлизаме в два от най-силните месеци на годината със приблизително растеж на S&P 500 от 1,5% и 1,2% надлежно през ноември и декември ", написа той.

Мечите настроения постоянно са бичи знак

Измервателите на настроенията на вложителите като изследването на Американската асоциация на самостоятелните вложители са надеждни контраиндикатори. Когато възходящото въодушевление се разтегли, нормално следва промяна (както се случи това лято). Тази динамичност работи и в противоположна посока.

" Мечите настроения (измерени от изследването на AAII Investor) се покачиха до петмесечен връх тази седмица, а механически знаци като RSI отразяват, че S&P 500 е понижен до свръхпродадена територия (ниво <30) - равнище, което исторически дава благонадежден противопоставен сигнал. В резултат на това внимателните настроения ни вършат по-оптимистични, че пазарът може да се увеличи през идващите 12 месеца ", сподели Адам.

Същото постоянно важи и за Уолстрийт. Стратезите на Уолстрийт започнаха да покачват прогнозите си за края на годината това лято, до момента в който се опитваха да наваксат ралито.

Сега стратезите понижават задачите си, защото акциите падат. Последното удивително понижение идва от Джон Щолцфус от Oppenheimer, в миналото един от най-бичите гласове на Уолстрийт, който понижи задачата си в края на годината за S&P 500 от 4900 на 4400 пункта.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР