Инвеститорите са нетърпеливи да видят дали технически сигнал, който помогна

...
Инвеститорите са нетърпеливи да видят дали технически сигнал, който помогна
Коментари Харесай

Продажба на ралитата - ще действа ли тази стратегия и през 2023-а?

Инвеститорите са нетърпеливи да видят дали механически сигнал, който оказа помощ на трейдърите да осъществят облаги от миналогодишния пазарен неуспех, ще продължи да работи през 2023 година

Пазарите се намалиха през 2022 година и доста механически насочени трейдъри се насочиха към тактика, която наподобява работеше: продажба или съкращаване на американските акции, откакто S&P 500 доближи своята 200-дневна пълзяща междинна стойност.

В този случай пълзящата междинна, която е измерител на дълготрайната посока на пазара, слежеше като благонадежден знак, че последното незабавно рали - постоянно водено от признаци на изстудяване на инфлацията или мимолетни очаквания за по-малко нападателен Федерален запас - е било изчерпано.

Тъй като 200-дневната пълзяща междинна понижава през по-голямата част от предходната година, този модел се появява съвсем половин дузина пъти, съгласно данни на FactSet и пазарни стратези, в това число основния механически пълководец на BTIG Джонатан Крински.

Въпреки това, точният брой може да варира според от критериите, които човек употребява. Понякога, през миналата година, S&P 500 се задържаше над междинното си равнище за седмица или повече, преди да се намали, както стана през март. Понякога той просто докосваше 200-дневната пълзяща междинна при търговия в границите на деня, какъвто беше казусът през август.

В доста случаи скъсяването на акции при 200-дневната пълзяща междинна големина предложи благонадежден източник на облаги през една от най-ужасните години за пазарите напоследък.

Защо тактиката проработи толкоз добре?

Тъй като наклонът на 200-дневната междинна стойност съставлява преобладаващата ориентирана наклонност за американските акции, когато акциите преминат равнището, това алармира, че се отклоняват от главната низходяща наклонност, съгласно Крински в изявление за MarketWatch по телефона.

Разбира се, това държание не е напълно ново: по време на траялия десетилетие бичи пазар, който стартира през 2009 година, 200-дневната пълзяща междинна служеше като благонадежден знак за това по кое време вложителите би трябвало да стартират да купуват след малко оттегляне, сподели Крински.

Сега този знак просто се обърна, защото комерсиалната среда се измести от бичи към мечи пазар. Крински и други анализатори споделиха, че чакат механически сигнали като тези да останат потребни за търговците.

Акциите постоянно се възстановяваха след къси разпродажби по време на траялия десетилетие напредък, последвал финансовата рецесия, подкрепят от ниските лихвени проценти и достатъчната ликвидност, подтиквана от програмата за изкупуване на облигации на Фед.

Моделът в последна сметка породи тактика за търговия, известна просто като " пазаруване на спад ". Сега трейдърите се борят с противоположния феномен, който някои нарекоха " продажба на ралито на пазара ". Докога ще продължи да работи този сигнал, следва да забележим.

Но стратези като Крински и Том Есей, президент на Sevens Report Research, който също приказва с MarketWatch за трендовете на пазара, чакат това да продължи, до момента в който фундаменталните вероятности за стопанската система на Съединени американски щати се трансформират.

Какво тъкмо би трябвало да се промени, с цел да се спасят пазарите от техния застой?

Според Есей, това ще изисква Фед да алармира, че е завършил с повишението на лихвените проценти. Появата на надеждни признаци, че стопанската система на Съединени американски щати се е отървала от " мекото приземяване ", към което централната банка се стреми, също може да свърши работа.

" Продължителен пробив над 200-дневната пълзяща междинна би означавало, че вложителите стават фундаментално по-оптимистични за пазара ", сподели Том Есей, създател на Sevens Report.

" Това би изисквало действителен прогрес към фактическото прекъсване от Фед на акцията за повишение на лихвените проценти. Или прогрес към стопанската система, в действителност реализиране на меко приземяване. Или прогрес по пътя на намаляване на инфлацията към равнище, което е рационално по-приемливо за Фед ", сподели той.

Неизбежна смяна на който и да е от тези фронтове наподобява малко евентуална, съгласно Мат Тътъл, основен изпълнителен шеф на Tuttle Capital Management, представен от MarketWatch.

Също по този начин, високопоставени чиновници на Фед показаха, че не чакат да стартират да понижават лихвените проценти до началото на 2024 година в пакет от прогнози, оповестени на последното съвещание на Фед през декември.

Протоколът от тази среща, оповестен предходната седмица, поддържа това мнение. Основна причина, заради която " продажбата на ралитата " работи толкоз добре предходната година, беше, че вложителите неведнъж се опитваха да предположат смяна в политиката на Фед, като наддаваха за акции, само че очакванията им бяха неведнъж попарени, постоянно от ръководителя на Фед Джеръм Пауъл.

Тътъл чака това напрежение сред пожелателните мисли на вложителите и настояването на Фед да победи най-сериозната инфлация, следена в Съединени американски щати от десетилетия, да продължи в обозримо бъдеще. " Не се борете с Фед - хората не споделят това единствено с цел да го кажат.

Това е страховит капиталов съвет ", сподели Татъл. " Проблемът, с който ще се сблъскате през 2023 година, е тази непрекъсната борба с Фед, който споделя: " Хей, ние вършим това ", а пазарът споделя: " Ние не ви имаме вяра ". "

Един по-надежден знак за това, по кое време възхода на акциите ще стане дълготраен?

Когато основна част от пазара на облигации в Съединени американски щати стартира да подценява новите нараствания на лихвените проценти на Федералния запас или остри диалози за инфлацията, евентуално е време да купувате акции, съгласно Джеймс Полсън, основен капиталов пълководец на Leuthold Group.

За да обоснове апела си, Полсен прегледа връзката сред доходността на 10-годишните държавни облигации и показателя S&P 500, в няколко минали цикъла на стягане на Фед.

Той откри пет интервала, от средата на 80-те години на предишния век, когато референтната 10-годишна рентабилност доближи своя връх, сигнализирайки, че вложителите в облигации са " премигнали ", преди Фед да спре да покачва своя лихвен %.

През 1984 година, откакто 10-годишната рентабилност доближи близо 14% през юни (вижте диаграмата), по-късно лиши единствено още няколко седмици, с цел да се доближи дъното на показателя S&P 500. След това S&P 500 се увеличи през август, даже преди централната банка да завърши цикъла си на стягане с лихвата на федералните фондове покрай 11,5%.

Инвеститорите в облигации " премигнаха " през 1984 година, месеци преди Фед да спре да покачва лихвените проценти и акциите да скочат нагоре.

Подобен модел се появи в циклите на стягане от 1988-1990 година, 1994-1995 година и 2018-2019 година, с пикова 10-годишна рентабилност, сигнализираща за възможния завършек на Фед на повишението на лихвените проценти.

" Всички желаят да знаят по кое време Федералният запас ще спре да покачва лихвения % ", написа Полсен в потребителска записка при започване на тази година. " Въпреки това, както демонстрират тези исторически образци, може би по-подходящият въпрос за вложителите в акции е: Кога ще мигне доходността на 10-годишните държавни облигации? "

Референтната 10-годишна рентабилност има значение за финансовите пазари, тъй като осведоми цените за всичко - от ипотеки до корпоративен дълг. По-високите разноски за заеми могат да натиснат спирачките на икономическата интензивност, даже да предизвикат криза.

Въпреки 10-годишния скок през 2022 година (вижте по-долу), той продължава да се повишава през всяка от последните 11 седмици, достигайки 4% неотдавна, или най-високото си равнище от 2008 година насам, съгласно пазарните данни на Dow Jones.

10-годишният лихвен % на държавните облигации към момента не е " мигнал ", смятата специалистите от LEUTHOLD GROUP.

" Фед може скоро да се опита да увеличи лихвения % даже до 5% ", предизвести Полсен. " Най-важното за вложителите е, че фондовият пазар нормално доближава дъно не откакто Фед спре да покачва лихвените проценти, а когато пазарът на облигации мигне. "

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР