Инвеститорите отново се тълпят около сложните кредитни деривативи, обвинявани за

...
Инвеститорите отново се тълпят около сложните кредитни деривативи, обвинявани за
Коментари Харесай

Синтетичните финансови производни се завръщат

Инвеститорите още веднъж се тълпят към комплицираните кредитни деривативи, упреквани за умножаването на загубите от последната международна финансова рецесия. Убеждението им този път е, че те са по-сигурни, в сравнение с през 2007-а, тъй като към този момент не са обезпечени с нискокачествени ипотеки.

Продуктите, познати като синтетични кредитни производни (CDOs) събират в един пакет финансови деривативи, чиято рентабилност зависи от финансовите резултати на облигации, на заеми и други дългови принадлежности. По този метод те обезпечават на хеджинговите фондове и на другите вложители още една опция да залагат на надеждността на корпоративна Америка. За разлика от общоприетите CDOs, които "комплектоват " самите облигации и заеми, синтетичните им аналози се оказаха изключително дестабилизиращи по време на последната международна рецесия, тъй като дадоха опция за голям брой залози за едни и същи ипотечни заеми. Новите им родственици обаче са обезпечени от корпоративни задължения, а не от рискови жилищни заеми и вложителите считат, че по този метод възможностите за настъпването на вероятно злополучие са мощно занижени.

Пазарът на синтетични CDOs към този момент е надалеч по-малък, в сравнение с през предишното десетилетие, само че решително нараства. По оценка на анализатори на "Джей Пи Моргън " броят на скъпите бумаги, обвързани с кредитен показател, който ги следи, е скочил с 40% от началото на 2019-а. Което значи, че при тази скорост делът на пазара на този тип производни ще надвиши изтъргуваните през 2018-а 200 милиарда щ. $. До края на годината следва да бъдат издадени и други, особено проведени за избрани клиенти покупко-продажби, на стойност от 50 до 80 милиарда щ. $.

Синтетичните CDOs притеглят вложителите тъй като оферират по-висока възвръщаемост в сравнение с може да се открие на международните пазари за облигации. Там междинната годишна рентабилност е едвам 2% и задължения за трилиони долари се търгуват с негативни лихви. За разлика от тях тези, които са подготвени да преглътнат първите загуби от книжата, които подсигуряват CDOs, могат да получат близо 10% годишна възвръщаемост на вложенията си.

Структурите на новите артикули също са изменени, с цел да дават отговор по-адекватно на риска. Например, при покупко-продажбите "по поръчка " траншовете с по-нисък кредитен рейтинг, само че с по-висока рентабилност, имат по-голям дял, в сравнение с при обичайните покупко-продажби и по този метод се понижава евентуалната централизация на загубите.

Най-активните купувачи на синтетичните CDOs са хеджинговите фондове със 70% дял от пазарните размери. Участието на банките е 10% - пет пъти по-малко, в сравнение с над 50-те им % преди пет години, по оценка на "Джей Пи Моргън ". Сред най-видните участници на пазара на този тип артикули са "Ситигруп ", "БНП Париба " и "Сосиете женерал ", а британската "Барклейз " се пробва да разшири наличието си. В публично изказване "Ситигруп " показва, че синтетичният им бизнес със CDOs е съпроводен с аргументиран риск и ръководство на капитала и дава отговор изцяло на съществуващите и на предлаганите регулации.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР