Инвеститори в жилищни сгради търсят в няколко квартала в София

...
Инвеститори в жилищни сгради търсят в няколко квартала в София
Коментари Харесай

Инвеститори търсят терени за нов тип масови жилища в София

Инвеститори в жилищни здания търсят в няколко квартала в София терени, на които да изградят високи здания с доста жилища в тях, които на процедура да заменят старите панелни и ЕПК домове. При тях упованието е кв. метър жилищна повърхност да се продава за към 600-700 евро на кв. м, което е по-евтино от междинната цена за София сега. Това описа Владимир Гюрджиев, управител " Индустриални парцели и развиване на парцелите " в консултантската компания Cushman&Wakefield Forton.

При тази поръчка е разумно търсенето на терени за такива жилища да е в " Люлин ", " Надежда ", " Обеля ", " Модерно предградие ", Западната дъга на Околовръстния път. И сега там покупко-продажбите с жилища стават на цени към 700 евро за кв. м. Идеята на тези комплекси е да се даде опция на притежателите на остарели панелни жилища да ги заменят с съвременно строителство, в което общите площи се ръководят от вложителя, има зони единствено за пешеходци и съответните зелени зони. Такъв комплекс при сполучливо скорошно привършване на договарянията за покупка на терена може да стартира да се строи и в границите на тази година, позволява Гюрджиев. Според него подобен вид комплекси са бъдещето на сегашните квартали-спални, чиито жилищен фонд стартира да изчерпва живота си.

Извън тези характерни планове вложителите в жилищни здания търсят терени за ново строителство в " Кръстова вада ", " Манастирски ливади изток ", които имат незастроени терени. Има интерес и към кварталите, където на процедура незастроени площи няма като " Изток ", " Изгрев ", " Гео Милев ", " Редута ".

Нова година - нови площи

От консултантската компания регистрират, че мощният пазар и растящите наеми са засилили интереса към развиване на нови планове за офисни, търговски и индустриални площи. Данните ѝ демонстрират растеж на строителната интензивност във всички сегменти на пазара на бизнес парцели, подкрепяна от постоянния стопански напредък и положителните макроикономически индикатори. В резултат от това през 2018 година се чака на пазара да излязат забележителен размер нови офисни, търговски и складови площи.

" През миналата година бяхме очевидци на пазар на наемодателите – със засилено търсене на качествени парцели, ниски равнища на свободни площи и леко повишаване на наемните цени. На този декор не е учудваща високата предприемаческата интензивност, която чакаме през 2018 година да докара до равномерен растеж на предлагането на парцели ", разяснява изпълнителният шеф Михаела Лашова. Според с нея с динамичността си по брой покупко-продажби 2017 година още веднъж е сложила България на картата на Европа като страна, в която има капиталова интензивност. Според нея покупката на няколко мола от страна на фондове от Южна Африка също е привлякла вниманието към страната като подобаваща за вложения. Оценката й е, че това ще притегли на пазара още компании от същата дестинация.

Прогнозата на консултантската компания е, че новите планове ще балансират пазарите на офисни и индустриални площи и ще доведат до стабилизиране на цените. Оценката на компанията е, че де три години на пазара ще излязат към 400 хиляди кв. м нови офис площи, като в строящите се сега здания към 40% от пространствата към този момент са наети.

Бул. " Цариградско шосе " си остава съществена офис артерия, друго място с интерес към наемане на офиси е регионът към Бизнеспарка. Като офисни хъбове се обрисуват също терените към постройката на " Кепитъл форт " още веднъж на " Цариградско шосе " както и към мола " Парадайс ". Средната цена на наемите е 13.5 евро на кв. м., което е 4% растеж на годишна база.

Цените на комерсиалните площи - sans changement

По-противоречива е картината при комерсиалните площи, където огромните градове са релативно наситени и за нови търговски центрове ще е по-трудно да пробият и да се наложат. В същото време оборотите на наемателите и цените на наемите се резервират на постоянни равнища - към 31 евро на кв. м. за първокласна повърхност. Общо по данни на компанията към 11% са свободните площи в моловете. Търсещите търговски площи са най-вече магазини за спортни артикули, дрогерии и аптеки.

Тенденцията в този момент е огромните интернационалните компании, които са заели позиции в огромните градове, да търсят търговски площи и в по-малките - Хасково, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Плевен.

След като 2017 година завърши без нито един приключен мол или ритейл парк, 2018 година ще добави нови 75 000 кв. м търговски площи към предлагането на пазара. През втората половина на годината се чака да отворят Delta Planet Mall във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР