Инвеститорът на спорния строеж край плаж Алепу обяви, че ще

...
Инвеститорът на спорния строеж край плаж Алепу обяви, че ще
Коментари Харесай

ДНСК търси варианти за премахването на строежа край Алепу

Инвеститорът на противоречивия градеж край плаж Алепу разгласи, че ще съди България. Причината е решението на Върховния административен съд, който удостоверява нищожността на разрешителното за градеж. С това се не разрешава каквото и да било строителство.

От Дирекцията за народен строителен надзор към този момент търсят вид по какъв метод оборудването да се отстрани, само че решение ще разгласят в идващите дни.

Според специалисти оборудването в този му тип би трябвало да бъде съборено след решението на Върховния административен съд. Подпорната стена с тип на хотел провокира голямо публично неодобрение и серия от митинги през последните две години.

Идеята на вложителите бе с изключение на подпорно оборудване, на метри от плажа да бъде построено и ваканционно населено място. И все още строителството е спряно, само че излиза наяве, че то по този начин и няма да продължи.

" Аз, даже и да ми бъде вменено да отстрани това оборудване, което виждате зад мен, изрично няма да го направя, защото не мога да поема риска да предизвикам една бъдеща екокатастрофа ", съобщи Стоян Василев, вложител на „ Алепу Вилидж ".

Според вложителя на „ Алепу Вилидж " събарянето на оборудването може да докара до срутване на земна маса. Василев припомня, че решението на магистратите ще докара до оповестяване на неправомерност на редица влезнали строителни позволения в страната. Той ще потърси правата си в Страсбург за пропуснати изгоди, защото със свои средства сдружението е укрепило свлачището в предпазената околност.

" За мен това решение е напълно популистко, то е в жанр " да се харесаме на хората ". И аз ще съм заставен, и към този момент работим в тази посока, да си потърся правата отвън страната. Проблемът в тази ситуация обаче е, че никой не си задава въпросът какви ще са следствията ", разяснява още Василев.

Според някогашния основен проектант на Созопол Светлозар Рашков, чието позволение беше атакувано от прокуратурата, още през цялото време е било известно, че планът планува създаване на ваканционен комплекс. Не вижда и нарушавания в процедурата.

" То е комбинирано. Значи една част от постройката играе ролята на укрепително оборудване. Не знам какво ме упрекват мен. Документацията е изрядна. Минало е през надзорна компания, всичко е огледано, подписано от надзорната компания. Аз единствено издавам строителното позволение ", съобщи Светлозар Рашков.

Според природозащитници решението на съда е предстоящо, защото не един път са алармирали за казуса в предпазената околност.

" То, свлачището не съм сигурен дали беше укрепено с хотела или провокирано преди този момент от вложителя. Има способи нещата да се възстановят както са били, без да се провокира никаква заплаха за хората, нито за околната среда и природата ", сподели Спас Узунов от фондация „ Биоразнообразие ".

Сега на ход са специалистите от районното министерство и строителния надзор, които би трябвало да отстранен оборудването. Природозащитниците обаче ще наблюдават дали това няма да нанесе спомагателни екологични вреди.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР