Интервю с премиера на Република Крим Сергей Аксьонов, дадено специално

...
Интервю с премиера на Република Крим Сергей Аксьонов, дадено специално
Коментари Харесай

Сергей Аксьонов - Премиер на Р Крим: Колкото повече вярна информация за Крим имат хората в България, толкова по-малко ще вярват на митове

Интервю с премиера на Република Крим Сергей Аксьонов, обещано особено за уеб страницата. (На сн.1 - Сергей Аксьонов, сн.2 и сн.3 - Сергей Аксьонов и Иван Абажер - началник на българската общественост в Република Крим.)

: Здравейте, господин Аксьонов, бихме желали да Ви зададем въпрос, обвързван със Специална та интервенция на РФ в Украйна . Имаше ли опасност за нахлуване от страна на Украйна против Крим, ДНР и ЛНР?

Сергей Аксьонов: Имаше опасност, в която не се съмняваме. През февруари-март Украйна планираше да нападна Донбас и Крим. Това се потвърждава както от разследващи данни, по този начин и от документи, открити по време на специфичната военна интервенция. За нас това не е изненада. Украинското държавно управление в никакъв случай не е криело, че има намерение да реши със мощ проблемите с Крим и Донбас. Официален Киев в никакъв случай не е изключвал потреблението на мощ. Само вижте изказванията им през последните години.

: Имало ли е враждебни украински прояви и провокации против Република Крим през последните 8 години?

Сергей Аксьонов: Тези провокации продължаваха непрестанно. Например, през 2016 година имаше опит за пробив на диверсионна група от територията на Украйна покрай град Армянск. В резултат на два конфликта починаха двама съветски военнослужещи. Широк интернационален резонанс получи и по този начин наречения Керченски случай, по време на който нашите Военноморски сили стопираха опита на украинските кораби да преминат от Одеса до Мариупол през Керченския пролив. Украински шпиони и терористи постоянно биват арестувани в Крим. Освен това блокадата на полуострова, водна, енергийна и по този начин нататък, e също форма на хибридна война.

: Как Русия ще подсигурява и пази правата на рускоезичното население в региони като Херсон, Харков, Запорожие, Николаев и Одеса след края на специфичната интервенция? Правилни ли са тези насоки и могат ли да следват пътя на ДНР, ЛНР и Крим?

Сергей Аксьонов: Моето персонално мнение: тези райони могат да следват пътя на Крим и Донбас, т.е. да проведат референдуми за самоопределяне или обединяване с Русия след освобождението от нацисткото ръководство. Мисля, че резултатите ще бъдат сходни, тъй като това са исторически съветски, рускоезични райони.

Единствената гаранция за спазването на правата на рускоезичното население е демилитаризацията и денацификацията на Украйна, осъществяването от Киев на изискванията, оповестени от нашия президент.

: Какво се е трансформирало, какво беше ситуацията на жителите на Крим преди референдума, по какъв начин се промени по-късно: цивилен права, национални малцинства, социално-икономическо състояние, инфраструктура и други?

Сергей Аксьонов: През 23-те години на украинско ръководство на полуострова популацията на Крим беше подложено на насилствена украинизация. То продължи при всички украински президенти, въпреки и с друга степен на активност. Това беше изместването на съветския език от всички сфери и налагането на предатели и нацистки палачи като Бандера и Шухевич като национални герои.

На първо място, след държавния прелом управляващите от Майдана анулираха закона за районния статут на съветския език, който беше признат при Янукович и ни даде най-малко някои лимитирани права в езиковата сфера. Нацистите дадоха обещание, че Крим ще бъде украински или запустял, киевските политици заплашваха локалните с репресии.

При конфликти край постройката на Върховния съвет на Крим на 26 февруари 2014 година за жалост починаха двама наши земляци. Ситуацията излизаше отвън надзор и можеше да се плъзне в кървясъл безпорядък, във война. Русия предотврати това, даде на Крим мир и сигурност. Това е главното.

Днес в нашата република са обезпечени равни права на развиване за представителите на всички нации. Статут на държавен, съгласно кримската конституция, имат три езика - съветски, украински и кримско-татарски. Държавна поддръжка се дава на всички национално-културни автономии, в това число и на българската. Всяка година се издават десетки заглавия на книги на езиците на народите на полуострова.

Преди осем години нашият президент подписа декрет за ограничения за реабилитация на арменския, българския, гръцкия, италианския, кримско-татарския и немския народ и държавна поддръжка за тяхното възобновление и развиване. Украйна не е правила нищо сходно от 23 години. Този документ възвръща историческата правдивост и се трансформира във значима основа за националната политика в района. Осъществени са редица планове в региона на настаняването на оправданите нации. Сред тях са построяването на образователни заведения, комунална инфраструктура, пътища, жилищни здания. Стотици фамилии получиха гратис жилище от страната.

Ако приказваме за социално-икономическата обстановка, тук всичко се вижда, както се споделя, с просто око. Те включват неповторими инфраструктурни уреди, нови пътища, детски градини, учебни заведения, обществени обекти, озеленени площи в нашите градове и доста други.

Достатъчно е да се каже, че размерът на брутния районен артикул се е нараснал с 3,3 пъти по отношение на 2013 година Значително се усили финансирането за обучение, опазване на здравето, обществена политика и други области. В края на 2021 година туристическият поток възлиза на 9,4 милиона души, това е рекордна цифра за всички постсъветски години. Нарасна стандартът на живот на хората, пенсиите, заплатите.

: Какво е ситуацията и мястото на българското малцинство в Крим? Ще се промени ли нещо за тях на фона на утежняването на руско-българските междудържавни връзки или противоположното, не? Какво е присъединяване на българската общественост в обществено-политическия, икономическия и културния живот на Република Крим? Могат ли локалните българи да бъдат мост сред България и Русия?

Сергей Аксьонов: Кримските българи, както и голямото болшинство кримчани, излязоха през 2014 година за обединяване с Русия. Българската национално-културна автономност на Република Крим " Паисий Хилендарски " прави доста за запазване на традициите на българския народ, прави систематична работа по проучване на родния език, възобновление на националните традиции.

Българският национален събор на лозарите и винопроизводителите на Трифон Зарезан се организира на републиканско равнище и е обичан от кримчани от разнообразни националности. Българите предизвикват ярки събития в Деня на славянската книжовност и просвета и дружно със съидейници от съветската, украинската и беларуската общности осъществят плана „ Един свят на кирилицата “.

Като цяло българите са доста добре интегрирани в кримската общественост. Това се удостоверява и от обстоятелството, че макар дребния си брой, те са добре показани в държавните и публичните институции, имат дейна гражданска позиция и заемат основни позиции в структури като Националната армия, Министерството на изключителните обстановки, Черноморската банка за развиване и възобновяване, Гражданската камара на Република Крим. Показателно е, че за трети път на ръководителя на Регионалната българска национално-културна автономност Иван Абажер бе поверено от сътрудниците в Обществената палата на Република Крим да съставлява цялата кримска общност в Обществената палата на Руската федерация..

Дейността на българската общественост в региона на обществената дипломация е доста значима. Така, да вземем за пример, предходната година по самодейност на Българската национално-културна автономност и с поддръжката на Фонда за безплатна помощ от президента Български културен център „ Извор” организира Международен юношески конгрес „ Диалог на културите: Русия и Балканите” с присъединяване на студенти и представители на юношески организации от Русия, България, Сърбия, Северна Македония.

Сигурен съм, че даже в изискванията на гневна русофобска акция на Запад, ние би трябвало да поддържаме вековните другарски и приятелски връзки сред нашите нации. Публичната дипломация е значим инструмент в това отношение. И кримските българи интензивно я употребяват. Преди време те предизвикаха сключването на междуградски връзки сред Крим и Бургаска област, възраждането на съдействието сред Симферопол и Русе и други градове. Единственото показване на съветски Крим в страната на Европейския съюз се състоя в България. И това стана допустимо посредством, апропо, и на положителните връзки, които българската общественост в Крим е построила със своята историческа татковина за повече от 25 години активност. Това дава опция да се провеждат постоянно визити в Крим на български делегации от общественици, представители на научната общественост и креативната интелигенция. И ние приветстваме такива визити. Колкото повече вярна информация за Крим имат хората в България, толкоз по-малко ще имат вяра на митовете, основани от пропагандата.

: Благодарим Ви за това изявление!

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР