Интервю с политолога-германист Тимофей Борисов за инициативите на германския канцлер

...
Интервю с политолога-германист Тимофей Борисов за инициативите на германския канцлер
Коментари Харесай

Целта на Германия е да превърне ЕС в единен геополитически фронт срещу Русия

Интервю с политолога-германист Тимофей Борисов за самодейностите на немския канцлер за реформиране на Европейски Съюз.

Какво стои зад самодейностите на немския канцлер Олаф Шолц за огромно разширение на Европейския съюз и унищожаване на правилото на единодушието и дали в последна сметка немските лечебни заведения ще бъдат затворени заради липса и висока цена на силата, описа политологът Тимофей Борисов в изявление.

ИА REGNUM: Какво стои зад тази самодейност на Шолц? Кои страни предлага той да включи в Европейски Съюз?

Тимофей Борисов : Шолц желае да включи Хърватия, Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Молдова и някогашната Украинска ССР, в резюме, всичко и всеки. В същото време немският канцлер въобще не се тормози дали всички тези страни се приближават до европейските стандарти.

Определящите критерии за влизане към този момент не са стандартите за господство на закона, ниското равнище на корупция и така нататък, а просто желанието за основаване на обединен геополитически фронт против Русия.

Образът на Русия като зложелател може и би трябвало, съгласно Шолц, да сплоти цялата тази пъстра аудитория в границите на една Европа. Но Шолц в никакъв случай не е бил изключително мощен във външната политика, тъй че неговите възгледи за другите страни са извънредно опростени, той не взема поради, че страните имат свои лични ползи, които не съответстват с ползите на Германия.

Изглежда, че той има съвсем същата визия за Европейски Съюз като Жозеп Борел: има Европейска райска градина, където всеки от заобикалящата джунгла желае да стигне по всевъзможен метод. И по този начин Шолц взема решение да направи някои от тези страни щастливи.

Колко реалистично е разширението на Европейския съюз, препоръчано от Шолц?

Тимофей Борисов: Това разширение е безценен и комплициран бизнес на фона на другите спорове на Балканите и да вземем за пример в Молдова. Един елементарен въпрос: ще бъде ли Приднестровската молдовска република част от Европейски Съюз, в случай че Молдова бъде призната? Отговорът е явен.

Така че това към момента е декларативен план и опит на Шолц, на фона на неналичието на единодушие с Франция, да имитира ролята на водач на Европа. Нищо повече. Но водачеството на Германия в Европейски Съюз е несъстоятелно.

Възможно ли е да се откаже от правилото на единодушието в Европейски Съюз, който Шолц също предлага, и какъв принцип предлага вместо това?

Тимофей Борисов: Много е мъчно да се приложи на процедура правилото на единодушието. Все още няма подготвеност. Въпреки че самата концепция е разбираема и разумна: с цел да се вземат по-бързо общоевропейските решения, е належащо да се вкара правилото на елементарното болшинство или болшинството, когато малцинство или една несъгласна страна се подчиняват на болшинството. Демократичният централизъм е фиктивен от дълго време, за какво да го хвърляме на боклука?

Но има една измама: поляците и някои други страни са срещу. И Германия надали ще се опита да осъществя водачеството си със мощ.

Най-вероятно това в началото е била мъртвородена концепция.

Реалистични ли са такива ограничения като затварянето на лечебни заведения в Германия заради енергийната и икономическа рецесия?

Тимофей Борисов : Трудно е да се предвижда какви ограничения ще бъдат действителни в този момент или в близко бъдеще. Много зависи каква ще е зимата. Ако е мека, тогава ще има по-малко драма. Но в подтекста на локдауна не изключвам крайни ограничения. Ексцентричната персона на немския министър на опазването на здравето Карл Лаутербах ясно демонстрира, че от подобен човек може да се чака всичко.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР