Интервю на Стефан МАРКОВ, iNews.bg Лидерът на партия Български възход

...
Интервю на Стефан МАРКОВ, iNews.bg Лидерът на партия Български възход
Коментари Харесай

Стефан Янев: Изповядваме българските традиции и генетично наследство със стремеж да ги предадем на децата си

Интервю на Стефан МАРКОВ, iNews.bg

Лидерът на партия " Български напредък " господин Стефан Янев, несъмнено е лице, друго от тези, с които сме привикнали да ни облъчват по време на зачестилите предизборни акции. Той е с явен и прецизен изказ, в никакъв случай не си служи с шаблони, потвърдил се е като човек, който отстоява позициите си. През годините е посочил, че за него е от голяма важност общото богатство, а не персоналният или партиен интерес. Стефан Янев е персона, която никой не може да обвърже със скандал или да уточни като корумпирана. Напротив – той е водачът, който си разреши да каже " Не " на мафията и да поведе длъжностен кабинет, който да сложи начало на битката с корупцията. Точно той бе този, който като министър на защитата не се пусна по комфортното течение, а вместо това гласно разгласи какви са ползите на родината и по какъв начин те би трябвало да бъдат бранени, даже това да не се харесва на мнозина. Ето за какво не е изненада, че акцията на " Български напредък " започва с съответни послания, с опит политиката и хората да кръстосат ползи, тъй че най-накрая да забележим на политическия хоризонт една ярка звезда, която да свети друго от безпощадно слугуващите на непознати ползи субекти. Потърсихме за изявление господин Янев, който е доста ангажиран и обикаля из страната за персонални срещи с гласоподавателите, само че все пак отдели време и за нас.



- Г-н Янев, какви са усещанията ви  от срещите из страната? Кое тревожи най-вече хората?

- На първо място, несъмнено, е паниката от растящата инфлация и цените на продуктите от първа нужда, в резултат на нарасналите цени на горивата и енергийните запаси. Хората се тормозят от това какво ги чака през идния зимен сезон. За да бъде открит дълготраен излаз от създалата се обстановка, е доста значимо идващото държавно управление да подходи държавнически и да предложи решения с дълготрайна визия, за 10-15 години напред. Ние от партия " Български напредък " ще работим тъкмо за това.

- Кампанията на " Български напредък " при засилен интерес, само че доста от гласоподавателите се двоумят, какво бихте желали да кажете навръх тези, които не са решили за кого да гласоподават?

- Аз избирам да увещавам не с думи, а с дейности. С работата си дотук съм потвърдил, че мога да реализирам резултати и съм сигурен, че хората видяха ясно постигнатите триумфи по време на служебните държавни управления, на които бях министър-председател.



- Какво ви е мнението за социологическите изследвания. Всички те сочат, че вашата групировка сигурно попада в идващото Народно заседание.

- Убеден съм, че " Български напредък " ще бъде част от идващия парламент, тъй като предлагаме действителна политика с действителни резултати.

- Чуват се доста рецензии - че сте русофилска организация, че посланията ви са рискови, от кое място идват сходни изказвания?

- Откъде идват сходни твърденияще би трябвало да попитате тези, които ги популяризират. Това, което ние изповядваме, са традициите и това генетично завещание на българина, който ние би трябвало да приемем от дедите си и да предадем на нашите деца. Идеологически назоваваме плана си народен консерватизъм. Национален от позиция на концепцията за развиване и отбрана на националната страна България, с цел да я има, с цел да може нашите деца и внуци да се развиват тук. Консерватизъм точно от позиция на традициите – спазването на разпоредбите, законите и най-много българската традиция, нематериалност, българските изконни полезности като дом, семейство, жанр, учебно заведение. Това е смисълът, който насочваме към нашите почитатели и симпатизанти, тъй като имаме вяра, че опитът от предишното, който ни е превел през вековете и е оказал помощ да имаме лична българска страна, както и дълготрайното обмисляне на бъдещето, са нещата, които би трябвало да ни водят напред. Ние сме създали нашия избор – участието ни в Европейският съюз и НАТО са безспорни. Трябва, обаче, нашият глас в тези организации да се чува по-силно, да отстояваме националния ни интерес. Решени сме да работим за усилване на водачеството, както на България в Европейски Съюз, по този начин и на Европейски Съюз в геополитически проект. Само със мощен Европейски Съюз може дружно като общественост да преодолеем рецесиите и провокациите в този момент и отсега нататък.

- В Бургас заявихте, че партията ви има за цел да сътвори виновни държавници, тъй че след време България да е най-хубавото място за живеене. Как обаче ще облечете в конкретика тази сериозна поръчка – какви са първите 3 неща, които са най-важни да бъдат подхванати в кратковременен проект?

- Демографска политика, обективна данъчна система и реформирана администрация. Това са дълготрайни цели. Ние от " Български напредък " се стремим да реализираме тези дълготрайни цели, които няма да доведат до бързи резултати и предизборни дивиденти. Това е разликата сред политиците и държавниците. Държавниците си слагат дълготрайни цели, а политиците не работят в по-широк небосвод от един мандат. Време е България да стартира да плува против течението. Необходимо е да загърбим досегашните практики, да търсим това, което ни прави по-силни и ни води към по-добри решения – в икономическата и геополитическата среда, а това значи да използваме дейно всички запаси, с които разполагаме – кадрови, стопански, естествени.

- Може ли президентът Румен Радев да вдигне телефона и да ви каже по какъв начин да действате в избрана обстановка? " Български напредък " президентската групировка ли е?

- " Български напредък " е самостоятелен политически индивид, а не е президентски подобен. Аз се надявам да стане групировката, която ще сплоти същинските български патриоти, за разлика от декларативните. В последна сметка по-важното е, че ние насочваме зов към всички български жители, без да се интересуваме от тяхната политическа ориентировка – ляво или дясно и тези стандарти на мислене и говорене, които чуваме напоследък. Ние се интересуваме от всички български жители, от българските бизнесмени, които считат, че единствено дружно може да реализираме триумфите, тъй че България да е в положение да осъществя личния си народен интерес и да върви към развиване и благополучие.



- Заговорихте неотдавна за " политическа шизофрения ", ширеща се у нас. Какъв е лекът, въобще разполагаем ли е подобен?

- Повече от 30 години вършим едно и също в политически проект и чакаме друг резултат. Какво имам поради? Политиците са дейни преди избори, след което нормално не чуват жителите. Връзката сред политици и гражданско общество е скъсана. Ние се опитваме да върнем гражданския подтик и връзката с партията да бъде жива. Това е и в основата на концепцията за основаване на Етичен съвет, която провокира голям брой разнопосочни реакции. Бих желал още веднъж да обясня, че концепцията за Етичен съвет е надпартийна. Тя не е обвързвана безусловно с партия " Български напредък ". Това е предложение към гражданското общество да избере своите водачи, били те църковни, от бизнеса, Българска академия на науките, синдикатите – хора с построени морални качества, които да бъдат честен коректив на целия политически живот. Поставяйки се като подобен, те ще могат да поправят и дефинират държанието на депутатите и резултатите, които реализират. На процедура, без да променяме Конституцията, ще имаме самобитна Горна камара на Народното събрание. Разбирам, че това е нова концепция, която се нуждае от доста обяснение, тъй като на пръв прочит провокира доста въпроси, само че в последна сметка аз съм го казвал и различен път пред българските жители – аз имам хрумвания, които не мога да осъществявам самичък. Трябва да търсим поддръжници и съидейници, с цел да ги осъществяваме. Няма по какъв начин самичък да осъществявам всички мои хрумвания. Винаги съм работил в екип и колкото по-голям е той и колкото по-активни гражданското общество взе участие в него, толкоз е по-голяма вероятността да успеем.

- Потопът в Карловско извади нескрито замитани под килима проблеми, тлеещи от дълги години. Какво бихте създали в тази ситуация, в случай че вие бяхте министър председател?

- Най-важното е да се помогне на бедстващите хора. Те имат потребност освен от храна, вода и заслон. Те имат потребност от здравни грижи, поддръжка и помощ, с цел да възстановят домовете си. В първите часове след ужаса, който остави след себе си водната буря, дейностите на институциите бяха бързи и съответни. Най-важното е, че не позволиха да има жертви. В такива случаи е належащо да се работи бързо, с по-малко административни формалности. Природната буря, съчетана с човешката немарливост и незаконното неглижиране на изсичането на горите, непочистването на коритата, води до съсипване на човешки ориси. Ето за какво е нужен сериозен разбор и чертане на превантивни ограничения, с цел да не се изненадваме всякога.

- Коментарът ви за развиването на войната в Украйна и какво можем да чакаме там до края на годината – ескалация или мирни договаряния?

- Живеем в 21 век, живеем в Европа. Както заявих от началото на спора, най-верният път за решение на спорове е дипломацията. Силно се надявам, че двете страни ще седнат на масата за договаряния и ще намерят правилните решения.

- В каква физическа форма се намирате и ще съумеете ли да обиколите цялата страна по време на акцията?

- Това е моята първа предизборна акция като водач на партия. Аз пътувам и се срещам с хората в дребни и огромни обитаеми места доста преди да стартира акцията. И имам вяра, че това би трябвало да е непрекъснат развой. Ще вложа оптимални старания, с цел да обиколя страната. По-скоро факторът време, а не физическата форма е предизвикателство. Нека да се върнем на географията, тъй като доста постоянно си внушаваме, че България е дребна страна, само че в действителност изобщо не е по този начин. Работим на цялостни обороти и ще продължим да го вършим, тъй като за нас е значим възходът на България.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР