Интервю на Павлета ДАВИДОВАПЛАМЕН КАРАДЖОВ е на 42 години. По

...
Интервю на Павлета ДАВИДОВАПЛАМЕН КАРАДЖОВ е на 42 години. По
Коментари Харесай

Пламен Караджов: Казанлък има нужда от прозрачно управление

Интервю на Павлета ДАВИДОВА

ПЛАМЕН КАРАДЖОВ е на 42 години. По обучение е икономист, приключил е и счетоводство и одит на нефинансови предприятия във Великотърновския университет. Работи като основен счетоводител в Югоизточното държавно дружество. Втори мандат е общински консултант и ръководител на групата на левицата в Общинския съвет в Казанлък. От 2016 година е зам.-председател на Областния съвет на Българска социалистическа партия в Стара Загора.

- Г-н Караджов, бяхте определен за ръководител на Българска социалистическа партия в Казанлък. Как си представяте развиването й?
- През последните няколко години Българска социалистическа партия в Казанлък е градивна съпротива на кмета Галина Стоянова и ГЕРБ. По-скоро сме единствената съпротива. Партийната организация би трябвало по най-бързия метод да ангажира младите и дейни хора от града ни, да притеглим още нови членове. Важно е да стартираме активността си на по-високи обороти. Вече показахме на хората, че имаме позиции, че не се тормозим да подлагаме на критика. Никога не сме спирали да се борим против порочните практики на ръководещите. Вече би трябвало да демонстрираме, че сме подготвени да управляваме града ни.
- Какво бихте желали да запазите от предшественичката ви и какво да надградите?
- Искам да уточня - бях заместител на другарката Румяна Друмева. Почти всичко сме правили дружно, това важи както за работата ни в партийната организация, по този начин и за активността ми като ръководител на групата съветници в Общинския съвет на Казанлък. Винаги сме работели в безспорен синхрон и съгласие. Много съм научил от нея, даже може да се каже, че тя ме е възпирала от по-острите ми позиции, които са присъщи за неопитността и младостта. Бих желал да продължа положителния разговор сред поколенията, устремявам се да запазя топлите другарски връзки с всеки член на Българска социалистическа партия в Казанлък, а и освен със социалистите.
- Защо хората би трябвало да имат вяра в левите политики и кои са механизмите за справяне с следствията от КОВИД-кризата, икономическите проблеми и наследството на ГЕРБ?
- Хората би трябвало да повярват в левите политики, тъй като точно те се борят за ползите им. Видяхме до какво доведоха 12 години дясна политика - до харчене на големи публични средства за неща, които по никакъв метод не трансформираха живота ни. Нямаше пари за нарастване на пенсиите, а се дадоха над 3 милиарда лева единствено за чертежи на самолети!
КОВИД-кризата беше забравена доста бързо, тъй като икономическите последици от военните дейности в Украйна са още по-тежки. Жалко е, че през последните месеци се сътвори усещането, че рецесиите са разследване от интернационалната конюнктура или от международна наклонност, а не че са завещание от ръководството на ГЕРБ. Ако има политическа воля в ръководещата коалиция, страната би трябвало по-сериозно да се включи в успокояването на цените на горивата и питателните артикули.
Трябва да продължат стратегиите за подкрепяне на бизнеса, би трябвало да се спре износът на електрическа енергия. Заради високите европейски цени на електрическата енергия бизнесът ни не е конкурентоспособен. Трябва по-бързо да се намерения за повишение на приходите на хората, тъй като инфлацията ги стопява. Може да се намерения и за по-смели промени във фискалното законодателство - като икономист имам много хрумвания.
- Догодина предстоят локални избори. Вече натрупахте много опит като общински консултант. Кои са проблемите на община Казанлък, които би трябвало да са предпочитани за решение?
- Казанлък, както и България по време на ръководството на ГЕРБ, имаше и има един главен проблем - корупцията!
През последните години в общината се реализираха десетки планове за над 250 млн. лева, само че единствено на хартия. Инфраструктурата ни е в окаяно положение. Управляващите в община Казанлък не работят в синхрон с бизнеса в града по отношение на вложенията в инфраструктура, а по-скоро го рекетират.
През последните 10 години не се прави безусловно нищо за селата.
В Казанлък има рядка цялост на исторически, естествени и географски туристически обекти. След 10 години ръководство и няколко осъществени европроекта за основаване на Долината на тракийските царе, се сетиха, че ни би трябвало и тактика за развиване на туризма в Казанлък, чак в този момент...
Спортът е подценен, средствата за спортните клубове всяка година се орязват...
Казано в резюме - Казанлък има потребност от отворено и транспарантно ръководство.
- 2021 година бе особена за българите с три парламентарни и президентски избор. Уморени ли са хората от вървене до урните?
- Да, изтощени са. Хората са изтощени от изборните акции и политическото говорене.
- Българска социалистическа партия е част от новото съдружно държавно управление. Успява ли да оправдае упованията? Какво се надявате да реализира този кабинет?
- Това държавно управление нямаше даже седмица толеранс. Но такива са времената, всички чакаха тези рецесии. Трябват дейности, това чакат българите.
Българска социалистическа партия е гласът на нормалността в това ръководство, а министрите ни стоят най-добре и на мястото си. Очаквах по-бърза смяна, по-бързо освобождение на калинките и корумпираните фрагменти на ГЕРБ. Държавните институции са превърнати във феодални владения, хората и чиновниците към момента са мачкани...
Надявам се този кабинет да върне нормалността в страната, да увеличи по-бързо приходите на хората и да предприеме по-смели стъпки за подкрепяне на бизнеса. Очаквам да разкара мафиотско-феодалния модел на ръководство на ГЕРБ-ДПС! Уви, още го чакаме...
- Партията като че ли минава необикновен интервал. Могат ли разликите да бъдат преодолени и какъв е пътят напред за Българска социалистическа партия?
- Всяка партия с история и дългоденствие има интервали на електорално стесняване. Кресливите позиции на някои хора от Българска социалистическа партия, стартирани по телевизионните екрани, естествено са употребявани за намаляване на партията ни.
Ние, членовете на Българска социалистическа партия, нямаме несъгласия между тях, несъгласия има единствено една група хора, която остана отвън управителните органи на партията. Това е елементарна битка за власт.
В последна сметка ние сме най-демократичната партия в България. Я си представете някой в ГЕРБ или Движение за права и свободи да си разреши да атакува водача или управлението, дали няма да му завърши кариерата, та даже и съществуването?
Ние сме тим, а Българска социалистическа партия ни е дом. Дом, който ни събира, дом, в който можем да обменяме хрумвания, да спорим, само че борбите би трябвало да са ориентирани на открито. Всички имаме разлики, само че имаме обща идея, това е Българска социалистическа партия. Само това е пътят - да сме обединени и да възвърнем доверието на гласоподавателите в нас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР