Интервю на Нора СТОИЧКОВА- Г-н Митов, вече сме в средата

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА- Г-н Митов, вече сме в средата
Коментари Харесай

Валери Митов: Ще работя за социална и сигурна държава

Интервю на Нора СТОИЧКОВА
- Г-н Митов, към този момент сме в средата на акцията, по какъв начин върви тя в Габрово?
- Кампанията върви с доста срещи - и с хора от партийния актив, и с млади симпатизанти, с които приказваме за обществената политика и за това, което Българска социалистическа партия съумя да направи през тези седем месеца. Какво обещахме и какво фактически направихме. Смятам, че това е значимо нещо, което би трябвало да се споделя, тъй като Българска социалистическа партия беше общественият дирек в ръководството. Безплатните детски градини и ясли - това е наша политика от може би 5-6 и повече години. Нашите общински съветници постоянно са упорствали и са защитавали тази теза, а в този момент го превърнахме в държавна политика. Това е много добър вид за младежите, помощ, която им се дава. 
- Хората схващат ли го?
- Хората го схващат, само че би трябвало и да се споделя. Няма да укривам, че и други партии си приписват тези неща, които ние от години приказваме. МТСП беше ръководено от Българска социалистическа партия с министър Георги Гьоков. 
Трябва да се приказва и за нарастването на пенсиите. 467 лева като минимална пенсия е дребна крачка, само че хората я виждат. Виждат, че мислим за тях и им оказваме помощ. Да, рецесиите са доста, инфлацията, ниските приходи, неравенствата, само че се вижда, че 22 милиарда лева се дадоха от бюджета за обществена политика и това е съществена заслуга на Българска социалистическа партия. 
- Вие сте най-младият лидер на листа от " Българска социалистическа партия за България " в страната, шеф сте на дружество. Защо решихте да се занимавате с политика?
- Защото желая да изразя гласа на младежите. Да покажем, че би трябвало да създадем някаква смяна. Колкото и тъжно да звучи, доста от моите съученици към този момент не живеят в Габрово. Отидоха в по-големите градове и в чужбина, търсят другаде реализация.
Ако ми гласоподават доверие като депутат, ще се боря да върна положителното име на Габрово - стопански, да могат хората да се върнат, да имат работа и занаят. 
- Какво може да се направи още в икономическата политика, тъй че държавните предприятия, Вие сте началник на държавно дружество, да проработят на облага и да бъдат в интерес на целия народ?
- Държавните предприятия не би трябвало да са конкурентни на частния бизнес по никакъв метод. При госпожа Корнелия Нинова като министър на стопанската система държавните предприятия регистрираха растеж, започнаха да заплащат дивиденти, да излизат на облага. 
- Дотогава не беше по този начин. Ограбвани ли бяха съгласно Вас?
- Може би, с разнообразни разновидности на корупционни схеми за източване, фактически е било по този начин. Но с нейния екип тя съумя да възвърне реда и вярното действие на държавните предприятия.
Тук може да поговорим и за икономическото положение на област Габрово. Ако Габрово бъде прелъстителен стопански център за вложения, би привлякъл и много работещи хора. А това би помогнало и за демографския проблем, който е главен за града. Когато се прибирам там, виждам тъмни блокове, хората ги няма, избягаха. 
Тунелът под Шипка също е измежду главните проблеми на габровци... 
- Има ли късмет този тунел? И преди време имаше планове, в този момент слушам, че отново има планове, към този момент 4-5 генерации българи го чакаме...
- Това е фантазия на габровци от 125 години. Има към този момент някакъв аспект тя да бъде осъществена, тъй като преди няколко месеца се подписа контракт за планиране на тунела и към този момент има такива дейности. Трябва обаче работата да продължи към неговото създаване и това е доста значимо стопански за развиването на града. 
- Защо, разкажете.
- Габрово е в центъра на България, на доста положително стратегическо място. И реализацията на този план би донесло вложения в града. При построен тунел под Шипка от Габрово до Казанлък ще се пътува за минути. 
- Тоест към този момент ще има по-бърза връзка, икономическа съгласуваност. 
- Да, това би довело до раздвижване на града. Трябва да мислим в тази тенденция. 
- Освен тази транспортна връзка, която се чака да бъде построена най-накрая, какви други проблеми има в Габрово, с които бихте се захванали в Народното събрание?
- Както доста други градове, и Габрово има проблеми с инфраструктурата. Започна ремонтът на пътя Габрово - Узана, която е курортно място. През зимните месеци Узана е претъпкана с туристи от Велико Търново, Русе и други места, където няма подобен планински регион. 
- Какви други благоприятни условия за икономическо развиване има Габрово, с изключение на превоз и туризъм?
- За да приказваме главно и за икономическо развиване, би трябвало да наблегнем и върху образованието на такива фрагменти. Външните вложители първо биха помислили за фрагментите, за застраховане с фрагменти на заводите си. Но образованието и вложенията би трябвало да вървят ръка за ръка.
- Без обмисляне в стопанската система няма устойчиво развиване. Но за какви промишлености приказваме, какви други благоприятни условия има в Габрово?
- Мога да дам образец с мои съученици, които бяха се устроили в София и се върнаха, тъй като имаме няколко ИТ компании, които работят с офиси в Габрово, с положително възнаграждение. Освен това няма проблем с детските градини, какъвто проблем има в София. Няма да укривам, че се направиха доста европроекти за градска среда... Имаме машиностроене и като цяло бизнеси с висока добавена стойност, които да подкрепят стопанската система на цялата област.
- Да поговорим малко за приходите. Какъв е междинният приход в Габрово и в случай че е невисок, за какво се случва това?
- Не е невисок. При нас безработицата е доста ниска и се дължи по-скоро на дребното работещи хора, т.е. демографският проблем е в основата. По-голямата част от работната мощ към този момент е в чужбина...
- Хората какво споделят - стигат ли им парите в тая инфлация, по какъв начин се оправят?
- Трудно е, инфлацията не е дребна, 18% е много висок %, само че, отново споделям, Българска социалистическа партия като обществен дирек в кабинета " Петков " направи каквото можа, с цел да усили приходите и много обществени придобивки да имат хората. И междинната пенсия към този момент е над 600 лв.. Осигурихме за първолаците и осмокласниците по 300 лв. еднократна помощ за първия образователен ден. Ако ни гласоподават доверие, приоритет ще ни е по 350 лв. за всеки възпитаник от 1 до 4 клас при започване на годината. 
- Как България, освен Габрово, може да стане привлекателна за младежите? Да се върнат у нас, у дома.
- Може би изтървахме момента. Защото имахме вид, в случай че ползвахме енергоизточниците като " Газпром ", токът, който не е безценен, щяхме да дадем една мощ на бизнеса, който да може да заплаща и по-високи заплати, и да се развива. Това можеше да върне хора, които сега са в Англия, Германия. Там техните приходи в този момент не са толкоз положителни. Ако преди са изкарвали повече от стандарта, сега някои са на ръба на оцеляването си там.   
- Защо би трябвало да се гласоподава за Българска социалистическа партия с №28 на 2 октомври?
- Защото последните седем месеца Българска социалистическа партия потвърди, че е общественият дирек на ръководството. Ако ни гласувате доверие, ще работим за обществена и сигурна страна.
 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР