Интервю на Нора СТОИЧКОВА*- Г-н Маргаритов, какво предприема Комисията за

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА*- Г-н Маргаритов, какво предприема Комисията за
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Ще има незабавни глоби за нелоялни търговци

Интервю на Нора СТОИЧКОВА*
- Г-н Маргаритов, какво подхваща Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) във връзка с спекулациите за внезапно повишаване на олиото?
- Започваме инспекции в цялата страна в търговски обекти и вериги за да установим действителното положение на пазара. Включително предложения са отправени към потребителите с рекламни брошури или осведомителни бюлетини. Проверяваме складовите наличия, както и дали търговците могат да изпълнят уговорките си към потребителите. Когато афишират, че стоката е налична и е на избрана цена, това да се случва в границите на рекламните акции, които са оповестили. Там, където бъдат открити изкривявания на пазара, като нелоялните търговски практики, неотложно ще бъдат налагани наказания.

- Нормална ли е цена от 7,50 лева за литър олио?

- От това, което имам като информация, виждам, че има задоволително индустриален запас, който не постанова такова внезапно повишаване на олиото. Освен това няма никакви други изключителни обстановки, които да са довели до повишението на търсенето и привършване на количествата. По-скоро това е опит за изкуствено завишаване на цените, както и опити

да се задържат количества по складовете

с цел да се реализира тази цел. Затова би трябвало и всички други институции, които имат подготвеност по този въпрос, да създадат задълбочени инспекции.

- Ще има ли наказания за източника на информация - този път ударът пристигна от един от производителите на олио?

- Това не е в нашата подготвеност. Не можем да изследваме по какъв начин по веригата се натрупват тези спомагателни облаги, за които няма пазарна логичност. Но тези функционалности, които имаме по закон, ще осъществим до край. Ще държим сметка на търговците на дребно, в случай че не извършват уговорките си към потребителите. Ще има незабавни санкции.

- Как ще се отрази ембаргото върху вноса на енергоизточници от Русия на цените и стоките у нас?

- Отправната точка на нашата активност като комисия е отбрана на потребителите. Всички дейности, които водят до повишение на цените на стоките и услугите от първа нужда, удрят тежко хората. Така че вероятните ходове против тези флуктуации на цените би трябвало да бъдат подкрепени. Разбира се, България взе участие в интернационалните формати, които предопределят част от решенията, само че не би трябвало да се рискува стабилността у нас. Такава е позицията и на висшето държавно управление. Крайната цел е да не се стигне до следващо изкуствено напрежение на пазара и повишение на цените.

- Миналата седмица имаше подобен случай с горивата, предизвикан и спонсориран от ГЕРБ-СДС.

- Аз самият пътувах по празниците и видях с очите си смущаващи неща - на някои от бензиностанциите половината колонки бяха затворени и това образуваше опашка от три коли, която 10 минути не помръдваше. Възниква основателният въпрос за какво? Иначе във връзка с мълвата, че било изчерпано горивото, бих споделил, че не забелязах същото младежко безстрашие, което видяхме на онази конференция на ГЕРБ-СДС, във връзка с други аналогични случаи преди. Напрежение по бензиностанциите настава постоянно, когато има повече празнични дни и трафикът се усилва.

- Това не е било превръщано в суматоха из обществените мрежи, тъй като не е било преференциално политически за ръководещите от ГЕРБ тогава. Не е загадка, че е в ход интервенция по дестабилизацията на това държавно управление с всевъзможни начини, които удрят по националната сигурност и по джобовете на всички ни.

- Да. Тази теза се удостоверява и от нашите инспекции. Направихме в последните дни към 200 в разнообразни бензиностанции, в това число и в комерсиалните вериги по цялата страна, в това число и там, където има единствено една бензиностанция в обитаемото място. Видяхме, че нещата са много спокойни - горива има в задоволително количество, което демонстрира, че

цялата нервност е била провокирана изкуствено

Така че няма безусловно никаква причина да се подвигат цените или да се приказва, че има дефицит на горива. Освен това цените се движат в границите отпреди суматохата на пазара. На доста малко места в страната установихме нередности при оповестяването на цените. Ситуацията не допуска да се стига до рисково повишение на цените, на което бяхме очевидци предходната сряда вечерта.

- Кой завоюва от тази суматоха?

- Никой не завоюва, тъй като в последна сметка нарастването беше за малко време и няма по какъв начин припечеленото да обезпечи успокоение за месеци напред. Предстоят доста съществени провокации за всички. Особено в случай че се усложни интернационалната конюнктура и се затрудни доставката на гориво. Ето тогава тези, които в този момент се изкушиха да завоюват от суматохата, ще се затруднят в действителност. Като ръководител на КЗП считам, че във форсмажорни обстановки като днешната или като пандемията ограниченията, които би трябвало да се подхващат от страната, би трябвало да са ориентирани към естественото действие на всички системи.

- Какви са те?

- Смятам, че е добре да се намерения още веднъж върху концепцията на Българска социалистическа партия от 2020 година за

въвеждане на пределни цени

на стоките от първа нужда в дребната потребителска кошница. Ако си спомняте, при първата пандемична вълна Българска социалистическа партия внесе законопроект по тази тематика. Той даже беше признат, подсилен и от ГЕРБ. Предвиждаше се да се постави таван на цените - приблизително аритметично на величините за 3-месечен интервал. Целта беше да не се стигне в условия на пандемия до изкуствено увеличение на цените. И в действителност концепцията беше, че по този метод не би трябвало да се стига до изкуствено завишаване на тези цени. Последва несъгласие, по-късно не бяха прегласувани текстовете, по този начин и не влязоха в действие. Може би ненапълно и целесъобразно.

- Назрял ли е моментът за таван на цените на главните артикули?

- Ако се наложат пределни цени, това значи, че облагата за търговците ще бъде лимитирана. Моментът в действителност е назрял. Опасно е да не се стигне до нещо друго.

- Дефицит на артикули?

- Винаги е допустимо да се случи. Затова ограниченията би трябвало да бъдат наложително съчетани с административно-наказателна отговорност за лица, които умишлено укриват или отклоняват артикули. Между другото, до 1999 година в България е работил

Закон за битка със спекулата

Той е признат през 1990 година, тъй че не е било още от времето на социализма.

- Помним тия времена на " шокова терапия ".

- Този закон е признат в изискванията на пазарна стопанска система, въпреки и преди малко прохождаща. И там е издирван точно подобен баланс: от една страна, когато има някакви предели на определянето на цените, те естествено би трябвало да бъдат спазвани, а от друга - това да бъде съчетано с наказуемост на дейностите, които водят до умишлено укриване на артикули, които са налични, само че търговците не ги пускат, тъй като изчакват времето, в което тези артикули ще могат да бъдат осъществени на по-високи цени. Не споделям, че би трябвало да бъде върнато това законодателство, или че би трябвало да се вкарат неотложно тавани на комерсиалните облаги. Но несъмнено сериозните обстановки от последните две години демонстрират, че би трябвало да се обсъдят всички благоприятни условия, които виждаме, че други страни в Европейски Съюз възприемат.

- Кажете ни - ще има ли осъдени отговорни? Не единствено по този случай, само че и за спекуланти и нелоялни търговци.

- В тази изключителна обстановка, особено в този бизнес, се постанова чувството у потребителите, че относително елементарно може с едно тракване с пръсти внезапно цените на всички бензиностанции да се трансформират. И това единствено по себе си е много необичайно. Така че би трябвало да се изследва до дъно въпросът за възможното

съществуване на съгласувани практики

на този пазар. Ако такива бъдат открити, за разлика от санкциите, които КЗП постанова - докъм 30 000 лева, то там нещата са съществени. Санкциите, които може да наложи Комисия за защита на конкуренцията за съгласувани търговски практики, са % от оборота. А търговците на горива несъмнено не могат да се оплачат от липса на огромни обороти. Задължително инспекцията на този пазар би трябвало да стигне до дъно. Отделно от това, нашата комисия продължава да следи дали се съблюдават условията на потребителското законодателство и където има нелоялни практики, наказания ще бъдат наложени неотложно. Ще продължим да вършим нужното, с цел да помогнем на хората да се усещат малко по-спокойни в тези сложни времена.

* БСТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР