Интервю на Мила Гешакова с Димитър Ганев за 24 часа

...
Интервю на Мила Гешакова с Димитър Ганев за 24 часа
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Петков, а не Радев, става основен опонент на ГЕРБ след ареста на Борисов

Интервю на Мила Гешакова с Димитър Ганев за " 24 часа "

Г-н Ганев, сравнихте ареста на водача на опозицията с нуклеарния бутон. Кой какво завоюва и загуби от тази политическа нуклеарна война?
Ядреният бутон, както може да унищожи съперника, по този начин може да провокира и ответен нуклеарен удар, който да ти нанесе непоправими провали. Арест на водача на най-голямата опозиционна партия в европейска страна е доста съществено нещо.

За сходен акт би трябвало да имаш изцяло безупречни доказателства, които да са безусловно непробиваеми. Отвъд чисто юридическата страна на нещата, сходен арест е и политически акт. В този смисъл властта би трябвало да е готова да изясни на публиката своята справедливост, тъй като е изцяло естествено да стартира война на две тълкования, които да звучат по този начин - принуда ли е това, или е господство на закона.

И с цел да завоюва интерпретацията на властта, би трябвало да имаш авансово квалифициран информационен проект – да се покажат неоспорими доказателства на нас, жителите, които да ни оставят с убеждението, че този арест е в действителност наложителен и нужен. Тогава и прокуратурата нямаше да има опция да направи друго, с изключение на да се задейства. В случая с ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова не беше изпипана нито правната страна на проблема, нито политическата.

Във войната на тълкования тази на властта загуби. В този смисъл има явен губещ – ръководещите и най-много персонално Кирил Петков и Бойко Рашков поради неуспеха на тази акция. - Можем ли да приказваме за действителна опция от предварителни избори след всичко случило Ето какво имам поради – преди ареста на масата въпреки всичко стоеше вид, в който при възможен разпад на ръководещата настройка имаше алтернатива за нов кабинет в границите на този парламент. Но в този момент, след ареста, тази опция е съвсем изцяло изчерпана.

Ако преди ареста ГЕРБ привиждаха като собствен главен политически конкурент Румен Радев, то след ареста е налице нов подобен – " Продължаваме промяната ". В продължение на тезата – в случай че се стигне до оставка на този кабинет, ГЕРБ ще търсят по-скоро нови избори, в сравнение с да се впускат в договаряния за ново болшинство с тяхно присъединяване в границите на това Народно заседание. Това стои разумно и поради обстоятелството, че " Продължаваме промяната " е в отрицателен тренд като социална поддръжка и ГЕРБ след месец или няколко месеца може да се окаже още веднъж първа политическа мощ. И то не тъй като ще завоюва по-голямо доверие от последните избори, а тъй като " Продължаваме промяната " може да се окаже под тях.

Ако фактически казвате, че този арест няма да смъкна кабинета, какво може да е това, което ще докара до неговата политическа гибел?
Изследването на " Тренд ", което публикувахме предходната седмица, сподели недвусмислено, че меденият месец на този кабинет е завършил. Налице е първият сериозен спад в поддръжката към държавното управление. В същия миг имам доста сериозен източник на обществено неодобрение – растящите цени.

Високата инфлация има капацитет да продължи да изяжда доверието към кабинета, а и не виждаме да валят някакви положителни вести, които да компенсират ерозията в поддръжката. само че се оказа неудачен В една средносрочна вероятност за някой или някои от сътрудниците може да се окаже по-изгодно да излязат от ръководството, в сравнение с да го крепят. Това ще е и краят на този кабинет.

Как оценявате първите 100 дни от началото на това държавно управление?
Несъмнено държавното управление стартира в сложна, бих споделил, даже тежка обстановка. В края на предходната година бяхме в епицентъра на здравна рецесия, от която май най-малко към този момент излязохме. Социално-икономическата рецесия с възходящите цени беше почнала още през есента на 2021 година А на втория месец от този мандат избухна и невиждана геополитическа рецесия поради войната в Украйна.

Тази каскада от рецесии се посрещна от извънредно нежна държавна структура сред четири политически субекта, които са доста разнообразни между тях. Представителите в изпълнителната власт на 3 от 4-те обединения, които сформират болшинството, нямат управнически опит – " Продължаваме промяната ", " ИТН " се сблъскват за първи път с властта. Дори и министрите от " Демократична България " не са имали управнически опит преди този момент. Ще го кажа най-меко - конфликтът на неопитността с каскадата от тежки рецесии не съумя да разреши на ръководството да блесне.

Как прочее можеше да блесне?
" Продължаваме промяната " даваха доста съществени новаторски поръчки преди изборите. При образуването на болшинството тези поръчки даже се потвърдиха и от сътрудниците в обединението. Времето за реализирането на промени обаче е в самото начало на мандата. Тогава, когато към момента се ползваш с задоволително високо доверие, когато имаш тефлоново покритие, когато си задоволително мощен да удържиш на напън. Защото промяната си е тежко начинание и най-често непопулярно.

На този стадий не виждаме даже стъпка в посока промяна. Парламентарната комисия за конституционни промени, обвързвана със правосъдната промяна даже няма и едно съвещание към момента. Говореше се за промени в образованието и опазването на здравето, само че към момента няма нищо на масата. Съкращаването на администрацията, за което Асен Василев обещаваше, е мираж. За законодателна стратегия на болшинството даже не се приказва. А притеснителното е, че времето за промени изтича. Оттук нататък ще бъде извънредно мъчно да се осъществя нещо по-сериозно.

Какви са положителните неща, които могат да се отчетат в тези 100 дни?
Без да настоявам, че проследявам в подробност работата на всеки министър, прави усещане поръчката и съответните дейности и периоди, с които Божидар Божанов се е заел. Той е способен в областта на електронното ръководство и има опит в техническата страна на казуса. Ако държавното управление издържи до края на годината и уговорките, поети от Божанов се осъществят в период, след година ще имаме действителен пробив в региона на електронното ръководство, което без подозрение ще е доста сериозен триумф.

Президентът остава по-скоро въздържан в последните седмици. По-тих Радев ли ще следим в този мандат, или да чакаме занапред негово включване?
Президентът Радев стартира като патрон на този кабинет. Петков и Василев излязоха от неговия длъжностен кабинет. Самият Радев легитимира " Продължаваме промяната " преди изборите, а те самите черпеха от неговата известност. Общественото усещане напълно естествено приемаше болшинството на смяната и Радев като част от една обща политическа идея.

Първите несъгласия сред президента и кабинета пристигна, когато новата власт взе да чегърта остарялата. Обаче остарялата не беше ГЕРБ, а служебните кабинети. Нямаше по какъв начин това да не сътвори известно напрежение сред " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2. Сега обаче се влиза в напълно нов и друг стадий сред тях. Спадът в поддръжката към държавното управление нямаше по какъв начин да не се отрази и на самия Радев точно поради политическата му обязаност с кабинета, за която загатнах доскоро.

Това пролича и напълно ясно в последното изследване на " Тренд ", в което регистрирахме 6% спад в позитивните оценки за работата на президента. Ако ерозията в поддръжката на кабинета продължи, безспорно Радев ще търси бърз, явен и безапелационен път да се дистанцира от държавното управление, с цел да резервира личната си поддръжка. Защото точно публичното доверие към президента е единственият негов действителен лост за влияние върху политическия развой посредством думите, които той изрича. Ако зад тези думи няма публично доверие, той губи този единствен собствен инструмент.

Димитър Ганев е роден през 1986 година във Варна Магистър по политология в Софийския университет " Св. Климент Охридски " Доктор по политология. Главен помощник в катедра " Политология " на СУ и учител там Научните му ползи са свързани с проблематиката на българския преход Съосновател е на изследователския център " Тренд ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР