Интернет е необходимост в съвременния дигитален свят и е широко

...
Интернет е необходимост в съвременния дигитален свят и е широко
Коментари Харесай

Не е само Китай - страните с най-строгата цензура в интернет

Интернет е нужда в актуалния цифров свят и е необятно използван в нашето всекидневие. Достъпът до него вече се смята за главно условие в множеството страни, като над 63% от международното население, надхвърлящо 5 милиарда души, има способността да се свързва със света онлайн. Този достъп обаче надалеч не на всички места е идентичен.

През 2023 година някои страни имат 90% съгласуваност с интернет, до момента в който други мъчно се борят да доближат даже 25%, написа CEOworld. И въпреки всичко съществуването на достъп до мрежата не значи безусловно да се насладим на безвъзмездна и неограничена услуга. Това противоречие е изключително ясно изразено в страни, където ръководят властнически режими.

Тези държавни управления постоянно постановат строги ограничения за цензура, с цел да управляват потока от информация, изключително когато това заплашва тяхното ръководство. Въпреки че като причина да го вършат сочат борбата с дезинформацията, действителните мотивации постоянно са по-зловещи. Следователно свободата на интернет в международен мащаб е в обезпокоителен крах. Китай се откроява като отличен образец за нация със строга интернет цензура, която оказва въздействие върху растежа на огромните компании за обществени медии.
 Снимка 638124

Платформи като Фейсбук, Instagram, Snapchat и YouTube на Гугъл там са неразрешени. Въпреки че Фейсбук в миналото работи в страната, той е неразрешен през 2009 година след протестите в Урумчи, като китайското държавно управление твърди, че деятели са употребявали платформата, с цел да координират дейностите си.

Макар това да коства на тези колоси в региона на обществените медии достъп до най-големия пазар в света, те към момента генерират обилни доходи от продажбата на рекламно пространство на китайски субекти. През 2018 година Фейсбук печели сред 5 и 7 милиарда $ от китайски рекламодатели, което съставлява близо 10% от общите доходи.
 Страната с най-вече отвличания в света е в Европа
Страната с най-вече отвличания в света е в Европа

Ето коя е тя

От друга страна, има разлика сред страните, които мощно цензурират наличието, и тези, които се стремят да се борят с дезинформацията, което е сериозна световна угриженост.

Въпросът придобива популярност след изборите в Съединени американски щати през 2016 година, когато Фейсбук е изправен пред рецензии, че не прави задоволително, с цел да предотврати разпространяването на дезинформация, за която се счита, че е повлияла на резултата от изборите.

За да се оправи с това, Фейсбук прави промени в логаритъма и наема спомагателни рецензенти на наличието, което усилва разноските и понижава маржовете.
 Снимка 638121

По сходен метод поправя логаритъма си и Гугъл, с цел да даде приоритет на уместно и висококачествено наличие, само че е упрекнат, че избира по-големи уеб страници, засягайки приходите на по-малките и цялостното качество на резултатите от търсенето.

Тази смяна дава опция за други търсачки като Bing, която си партнира с Microsoft Corporation. Докладът за приходите на Microsoft за второто тримесечие на 2023 година акцентира възходящата потребителска база на Bing, задвижвана частично от съчетаването му с ChatGPT. Това е технология, която има капацитета да революционизира промишлеността на търсачките, като предлага висококачествена, подобаваща информация, евентуално оспорвайки господството на Гугъл.

Ето как наподобява и топ 10 на страните с най-тежка цензура в интернет:

1. Китай

Китай оглавява листата със строга интернет цензура, забраняваща огромни световни приложения за обществени медии. WeChat, китайска платформа, има над милиард консуматори, до момента в който други световни компании за обществени медии пропущат този рентабилен пазар.
 Витоша студио, Надя, Илей и за какво две китайки да приключват българска лингвистика в Пекинския университет за непознати езици
От Китай с обич към българския език

Две китайки - Надя и Илей, описват на български за своята страна, за нейната история и настояще, просвета, обичаи и хора

2. Иран

Иран постоянно прекъсва интернет връзките и непрекъснато блокира главните приложения за обществени медии.

3. Мианмар

Цензурата се усилва в Мианмар след боен прелом през 2021 година, което води до прекъсване на интернет и блокиране на обществените медии.

4. Русия

Русия мощно цензурира обществените медии и поддържа лист с блокирани интернет уеб сайтове, което способства за разпространяването на агитация.
 Снимка 638123

5. Саудитска Арабия

Саудитското държавно управление мощно цензурира интернет и следи деликатно онлайн активността.

6. Виетнам

Виетнам постанова ограничавания върху интернет наличието, макар че облекчава потреблението на Фейсбук. Сурови наказания се ползват за неоторизирано онлайн изложение.

7. Бахрейн

Бахрейн се ангажира с цензура на наличието и непоколебим мониторинг на обществените медии. 

8. Куба

Куба е изправена пред интернет ограничавания от личното си държавно управление и наказания на Съединени американски щати, ограничаващи достъпа до разнообразни платформи и уеб страници.

9. Египет

Интернет цензурата се усилва в Египет при режима на Ел-Сиси, съпроводена от наблюдаване и сурови санкции.
 Снимка 638125

10. Обединени арабски емирства

Докато Обединените арабски емирства оферират високоскоростен интернет, приложения като WhatsApp са неразрешени, а порнографските уеб страници са блокирани.
 България и нововъведенията - кое място заемаме в международен мащаб през 2023 година
На кое място се подрежда България в света по нововъведения през 2023 година

Кой оглавява класацията

За да разпознава страните с цензура в интернет и забрани за обществени медии, се базира на данни от Freedom House, като взема поради критерии като интервенция на държавното управление в достъпа до интернет и присъединяване на националния регулаторен орган.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР