Интересът към така наречените бързи кредити“ е рекордно висок в

...
Интересът към така наречените бързи кредити“ е рекордно висок в
Коментари Харесай

Българите задлъжняват с бързи кредити за над 4.4 мрлд. лв.

Интересът към по този начин наречените „ бързи заеми “ е рекордно висок в България през 2022 година. Вземанията по заеми на сдруженията, предлагащи сходни услуги, нарастват със 725 млн. лв. на годишна база до общо 4.42 милиарда лв. към края на четвъртото тримесечие на предходната година. Това съобщи ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски, цитирайки данните на Българска народна банка.

По думите му, това е растеж от 19,6% по отношение на последното тримесечие на миналата 2021 година. За последните три месеца на 2022 година, вземанията на сдруженията, профилирани в кредитиране, нарастват със 132 млн. лв. или 3.1% по отношение на третото тримесечие.

Като една от главните аргументи за растежа на заемите за малко суми от асоциацията дефинират невъзможността българинът да покрие ежемесечните си разноски и високата инфлация. Отчита се още, че огромна част от хората съумяват да покрият отговорностите си, само че наказателните лихви при бързите заеми са големи, дългът набъбва, трансферира се задължението на колекторски компании, а „ те стартират да тормозят и заплашват хората “.

Пейо Майорски акцентира, че главен ангажимент на асоциацията е да бъде основан устав, по който колекторските компании да упражняват активността си. Апелираме българското законодателство да уеднакви клаузите за потребителите – кредитополучателят и кредитодателят да имат равни права, когато се подписва един контракт. Важно е да се четат договорите и общите правила, изясни Майорски.

Размерът на необслужваните заеми възлиза на 302.7 млн. лв. към края на декември 2022 година или 6.8% от всички вземания по заеми. Увеличението по отношение на края на миналата 2021 година доближава 6.7% (+19 млн. лева). Сравнително ниският растеж на неприятните бързи заеми се дължи на спад на необслужваните заеми в размер на 12.6% (43.7 млн. лева) през последното тримесечие по отношение на преходния тримесечен интервал на тази година. Благодарение на този развой, размерът на необслужваните заеми свива годишното нарастване, откакто през третото тримесечие бе регистриран скок от 23% на неприятните заеми, добавя Българска телеграфна агенция.

Противно на названието „ бързи заеми ”, най-масови са заемите със период на погасяване над 5 години – дял от 44.5% към края на предходната година. Те нарастват с 27.6% или 426.1 млн. лв. на годишна база до общо 1.97 милиарда лв. към края на декември 2022 година, демонстрират данните на Българска народна банка. В края на четвъртото тримесечие на 2022 година вземанията по заеми от над 1 до 5 години са 903.2 млн. лв.. Те нарастват със 7.8% (65.3 млн. лева.) на годишна база. Вземанията по заеми до 1 година са 1.251 милиарда лв. в края на декември 2022 година, като нарастват с 20.7% (214.6 млн. лева.) по отношение на края на същия месец на 2021 година.

Върху вземанията по заеми оказват въздействие и чистите продажби на заеми от сдруженията, които за интервала януари-декември 2022 година са в размер на 94.4 млн. лв.. На годишна база продадените заеми са в размер на 103.6 млн. лева (в това число 21.5 млн. лева през четвъртото тримесечие на 2022 г.), а закупените – 9.2 млн. лева (в това число 2.2 млн. лева през последното тримесечие на 2022 г.).

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР