Интерактивен исторически център ще бъде открит в 17:00 часа днес

...
Интерактивен исторически център ще бъде открит в 17:00 часа днес
Коментари Харесай

Интерактивен исторически център отваря врати в Павел баня

Интерактивен исторически център ще бъде открит в 17:00 часа през днешния ден във фоайето на Народно читалище (НЧ) „ Напред – 1903 “ в Павел баня, заяви читалищният секретар Свилен Белчев пред Българска телеграфна агенция.

Той изясни, че посетителите на центъра ще имат опция да се потопят в атмосферата на града от 30-те и 40-те години на предишния век, ще получат информация за някои от емблематичните персони, ще се допрян до творчеството на видни жители, ще видят виртуални галерии на локални художници, които не могат да се видят в художествени галерии и ще могат да чуят арии от опери, изпълнени от световноизвестния тенор Тодор Мазаров, който е родом от курортния град.  

„ Нашата концепция е посредством потребление на модерни технологии историческите обстоятелства да доближат до младежите по метод, по който те получават главната част от познанията си за света. Искаме да предизвикаме техния интерес посредством опцията да " надникнат " в предишното  посредством 3D модели на здания в центъра и елементи от парка и града, старите бани през 30-те и 40-те години на предишния век, видео и тон, представящи творчеството на видни наши съграждани, виртуални галерии с картини на наши художници, които не могат да се видят в художествените галерии “, описа Белчев.

Според него актуалният младеж мъчно ще  прочете няколко страници изложение и ще обърне внимание на пожълтели фотоси на някоя постройка, въпреки и емблематична за града. „ По различен метод ще реагира обаче, в случай че я види като компютърен 3D модел, който самичък може да завърти във всички направления, да прегледа и даже да " влезе " вътре в нея, както това се случва в актуалните компютърни игри. Ако успеем по този метод да предизвикаме у младежите интерес към предишното на района, това ще бъде мерилото за триумфа на плана ни “, разяснява той. Белчев счита, че по-възрастната публика също ще прояви интерес, защото до този миг липсва систематизирана информация във връзка с историята, личностите, културата и традициите на района и добави, че за тях е готова информация, поднесена по обичайните способи. 

Интерактивният исторически център не е въодушевен от съответен различен план, уточни Свилен Белчев. „ Гледайки продукциите на разнообразни исторически и географски канали стигнахме до извода, че информацията би трябвало да се сервира по атрактивен и забавен метод. В следствие, търсейки информация за сходни планове в България се оказа, че това е нещо ново и ще бъде забавно и потребно може би за други хора и организации “, описа още той.

Въпросът за основаване на музейна спирка на град Павел баня стои на дневен ред от доста години, разяснява Свилен Белчев. През 2017 година в Община Павел баня и локалния Общински съвет беше импортирана гражданска подписка, инициирана от Общото заседание на читалището и подписана от 656 жители с искане за основаване на музей на града, описа той. „ За страдание обаче, до този миг не са открити нито средства, нито подобаваща постройка за това “, означи Белчев.

По този план екипът на читалището работи по самодейността на „ Ти и ЛИДЛ  за по-добър живот “ от лятото на предходната година. „ В процеса на кандидатстване за финансиране се родиха доста хрумвания. Решихме, че ще ги осъществяваме, без значение от това дали ще бъде утвърден плана ни. След като получихме финансирането от началото на октомври 2021 година започнахме упорита работа “, сподели Белчев.

Стойността на плана е седем хиляди лв. и е финансиран от най-голямата обществено виновна самодейност на Лидл България, в партньорство с Фондация „ Работилница за цивилен начинания “ и Български дарителски конгрес, изясни Свилен Белчев.

„ Тези пари не са доста, само че те ни дадоха опция да сложим началото на един план, който ще продължи да се развива и отсега нататък. В постигането на дадена цел са значими освен финансовите условия, само че и желанието, уменията и поддръжката от жителите и институциите. Очакваме активирането на гражданското общество за търсене и даване на нови сведения за история, персони, обичаи, просвета и изкуство през годините “, сподели още той. 

Помещението, в което се намира Интерактивният исторически център е ремонтирано от персоналния състав на читалището, а част от средствата за ремонта са обезпечени от Общинското управление, което има извънредно положително отношение към читалищата в общината и техните действия, изясни Свилен Белчев и добави, че през т.г. в НЧ „ Напред – 1903г. “ е осъществен и главен ремонт на многофункционалната зала „ Младост “.

Работата в Интерактивния исторически център продължава и отсега нататък, като екипът на читалището ще продължи да кандидатства за всевъзможни планове и стратегии, подпомагащи развиването на културата и изкуството. Планирали са редица действия, свързани с децата и младежите в Павел баня.  „ Предстои оформянето на „ Детски ъгъл “ в библиотеката, ще проведем занимателни игри от времето на баба и дядо, ще слушаме приказки от грамофонни плочи и ще пишем текстове на пишеща машина “, описа Свилен Белчев. Той добави още, че следва оформянето на специфичен отдел „ Балнеология и водолечение в Павел баня “, за което екипът чака поддръжката на хотелите, почивните бази, санаториуми, както и на Община Павел баня.

„ НЧ „ Напред – 1903г. “ е постоянно отворено за нови начинания и провокации “, означи още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР