Интелигентните устройства на Amazon се оказаха изкушаващо средство за следене(снимка:

...
Интелигентните устройства на Amazon се оказаха изкушаващо средство за следене(снимка:
Коментари Харесай

Amazon плаща солидни глоби за следене на потребители


Интелигентните устройства на Amazon се оказаха изкушаващо средство за следене
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералната комисия по връзките на Съединени американски щати (FCC) предложи на колоса в онлайн търговията и облачните услуги Amazon досъдебно съглашение за нарушавания на правата на потребителите на персоналния помощник Alexa и интелигентната система за сигурност Ring. Разработчиците на Ring са шпионирали клиентите си от месеци.

Очаква се Amazon да заплати към 30 милиона $ санкции, с цел да уреди правосъдното дело, заведено от FCC, заяви Bleeping Computer. Правителствени чиновници считат, че системата за домашна сигурност Ring (с видеокамера) и виртуалният помощник Alexa, които за първи път се появиха в интелигентните високоговорители Amazon Echo, нарушават поверителността на жителите до степен, че се употребяват за нелегално наблюдаване.

Ring се създава от дъщерно сдружение на Amazon със същото име. Федералната комисия по връзките подреди на производителя да заплати 5,8 милиона $ отплата на притежателите на системата и, което е по-важно, забрани всеки опит за облага от нелегално получени видеоклипове.

Според правосъдния иск, Ring дава достъп до видеоклипове от частни консуматори на всички свои чиновници и външни реализатори, без значение дали това е обвързвано с техните служебни отговорности.

Оказа се, че чиновник на Amazon е гледал хиляди видеоклипове в продължение на няколко месеца, които демонстрират консуматори на Ring в техните бани и спални, до момента в който различен чиновник на компанията не откри това занимание на своя сътрудник и не осведоми службата за сигурност на компанията.
още по темата
Освен това Ring е пренебрегнал даже най-основните ограничения за киберсигурност. Хакерите могат елементарно да обхванат в потребителски сметки на Ring и да получат достъп както до видеоархиви, по този начин и до работещи камери.

Преди 2019 година Ring сметките нямаха многофакторно засвидетелствуване, макар че компанията беше наясно с голям брой офанзиви през 2017 и 2018 година А последващото използване на многофакторна инспекция беше изпълнено доста зле.

В настрана дело Федералната комисия по връзки съди Amazon за нарушение на закона за сигурността на информацията на малолетни. Въпреки настояванията на родителите, записите на Alexa с гласовете на децата и техните данни за геолокация бяха съхранени на сървърите на Amazon. Запазени са и преписи на гласови записи.

Докато родителите имат право да изискат тази информация да бъде изтрита, Amazon постепенно извършва тези претенции. Очевидно записите са употребявани за образование на AI логаритми.

FCC предложи на Amazon да заплати 25 милиона $ за извънсъдебно съглашение. Комисията също по този начин забрани на Amazon да употребява записи на детски гласове, с цел да образова своите логаритми, и изисква унищожаване на неактивни сметки на деца и всички данни, свързани с тях.

В отговор Amazon направи изказване, в което отхвърля обвиняванията и не признава нарушавания на закона. Същевременно компанията акцентира, че „ споразуменията за споразумяване оставят всичко това зад нас “.

Amazon твърди, че Alexa има мощна отбрана на поверителността и вграден потребителски надзор и че програмата Amazon Kids е утвърдена от FCC преди Alexa да бъде включена в нея.

„ Като част от съглашението ние се съгласихме да създадем дребни промени в нашите към този момент мощни практики за отбрана на данните и да премахнем профили на деца, които не са били дейни през последните 18 месеца, в случай че родител или аставник не реши, че би трябвало да бъдат непокътнати “, споделят от компанията.

Що се отнася до Ring, Amazon твърди, че всички неточности са били бързо поправени, преди FCC да стартира следствието си. Но информацията за нарушаванията е задоволително сериозна и ще има последици за репутацията на Amazon.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР