Суперкомпютърът Fugaku се обединява с квантовата система на IBM за

...
Суперкомпютърът Fugaku се обединява с квантовата система на IBM за
Коментари Харесай

Идва нова ера на квантово-класически изчисления


Суперкомпютърът Fugaku се сплотява с квантовата система на IBM за ново потомство изчислителни машини (снимка: RIKEN)

Японският Arm-базиран суперкомпютър Fugaku ще се сплоти с най-новата квантова система на IBM като част от план за проучване и създаване на бъдещи изчислителни системи. 

IBM разгласи съглашение с японския държавен проучвателен институт RIKEN за внедряване на IBM Quantum System Two и консолидираното ѝ със суперкомпютъра Fugaku в комплекса RIKEN Computational Science Center в Кобе, заяви The Register.

Комбинацията ще разреши основаване на така наречен квантови суперкомпютри, които IBM вижда като бъдещето на обичайните високопроизводителни калкулации. В такива системи квантовите калкулации ще станат неразделна част от архитектурата, трансформирайки се в жизнеспособна и практична технология.
още по темата
Суперкомпютърът Fugaku, основан от Fujitsu благодарение на 152 064 особено проектирани A64FX процесорни чипове, беше най-мощният в света от 2020 година, до момента в който не го задмина системата Exascale на Frontier през 2022 година

IBM Quantum System Two, показана на годишната среща IBM Quantum Summit в Ню Йорк през декември, е основан на 133-кубитовия квантов процесор Heron. Според IBM, това ще бъде единственият квантов компютър, който се комбинира със суперкомпютъра Fugaku.

Интеграцията е част от план, финансиран от Организацията за развиване на нова сила и индустриални технологии (NEDO) на японското държавно управление. Целта на плана е да показва изгодите от такива хибридни изчислителни платформи за услуги в „ ерата след 5G ”, допринасяйки за развиването на науката и бизнеса в Япония.

В допълнение към доставката на хардуер, IBM ще „ създаде софтуерен стек за основаване и осъществяване на интегрирани квантово-класически работни потоци в хетерогенна хибридна квантово-HPC изчислителна среда ”. Този програмен продукт е ориентиран към възстановяване на качеството на логаритмите и понижаване на времето за тяхното осъществяване.

Продължавайки наклонността за създаване на хибридни квантово-класически изчислителни платформи, японската компания QuEra Computing разгласи, че е сключила контракт на стойност 6,5 милиарда йени (41,4 милиона долара) с Националния институт за напреднали индустриални науки и технологии на Япония (AIST). Договорът планува инсталиране на една от системите QuEra дружно със суперкомпютър ABCI-Q, основан на процесори Nvidia.

Според QuEra, системата ABCI-Q ще обезпечи платформа за редица области, в това число симулация на квантови вериги и квантово машинно образование, основаване на типичен квантови хибридни системи и създаване на нови логаритми на база квантови технологии.

Япония показва мощен интерес към съчетание на квантовата и класическата изчислителна мощ за ускорение на научните проучвания и разработки. Подобни хибридни платформи се преглеждат като ключ към разширение на опциите на квантовите калкулации и тяхното практическо приложение в разнообразни области.

Договорът на QuEra следва неотдавна оповестеното съглашение сред IBM и японския проучвателен институт RIKEN за консолидиране на квантовата система на IBM със суперкомпютъра Fugaku. Тези начинания акцентират уговорката на Япония да заеме водеща позиция в развиването на актуалните компютърни технологии, които комбинират квантови и типичен подходи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР