Интелигентни системи ще следят в реално време емоциите и стреса

...
Интелигентни системи ще следят в реално време емоциите и стреса
Коментари Харесай

МС „яхна” вълната с ИИ, дават 1.5 млн.лв. за роботи, които ще доят крави

Интелигентни системи ще наблюдават в действително време страстите и напрежението на животните във фермите

С решение на Министерски съвет от през днешния ден страната утвърди отпущането на близо 3 млн.лв. за интеграция на системи с изкуствен интелект в отглеждането на животни и растениевъдството. По две стратегии – „ Интелигентно отглеждане на животни ” и „ Интелигентно растениевъдство ” учените на България ще мъдрят по какъв начин да усъвършенстват процесите по този начин, че те да се правят допустимо най-лесно и дейно.

По програмата, обхващаща отглеждането на животни са планувани общо 12 работни пакета, за които в този момент Министерски съвет утвърди 1.3 млн. лева Някои от тях са извънредно любопитни. Така да вземем за пример още първият от тях е за създаването и въвеждането на „ роботизирани системи за доене ” . Работен пакет 3 пък включва така наречен интелигентни системи за генетичен напредък. Описано на формалната страница на програмата това съставляват „ Системи за геномна оценка. Системи за сексиране на семенна течност. Създаване на технология за произвеждане на сексирани ембриони ”.

Предвижда се още създаването и/или употребата на безпилотни летателни апарати, оборудвани с камери за следене и преброяване на животните навън и инфрачервени камери за следене на здравето на животните .

Още по-интересно звучат бъдещите разработки на „ кибер-физични ” системи за мониторинг посредством Интернета на нещата и датчици, които да обследват заобикалящата среда, здравето, растежа, държанието, репродукциите, страстите и напрежението на животните.

Макар да не звучат чак толкоз футуристично, плануваните задания по другата стратегия – „ Интелигентно растениевъдство ”, също са забавни. Там задачите са да се задълбочи качеството на научните проучвания в областта на потреблението на роботизирани технологии, както и внедряването на цифрови технологии в земеделските стопанства. Сумата, утвърдена за това е 1.5 млн.лв.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР