Intel представи петото поколение на технологията Thunderbolt. Това е хардуерен

...
Intel представи петото поколение на технологията Thunderbolt. Това е хардуерен
Коментари Харесай

Официално представяне на интерфейса Thunderbolt 5 – пропускателна способност до 120 Gbs и зарядна мощност до 240 W

Intel показа петото потомство на технологията Thunderbolt. Това е хардуерен интерфейс, прочут по-рано като Light Peak, който е предопределен за свързване на периферните устройства към компютър или преносим компютър. Технологията за първи път бе показана през 2011 година

Актуализираната версия на Thunderbolt покачва минималните условия за транспорт на данни посредством PCIe – до 32 Gbps. Тази скорост се поддържа и от интерфейса Thunderbolt 3, само че там тя не беше наложителна. Компанията разгласи и пропускателна дарба до 120 Gbps според от потреблението на технологията Bandwidth Boost. По подразбиране Thunderbolt 5 предлага двупосочна връзка със скорост 80 Gbps. Когато обаче би трябвало да се свърже екран с висока резолюция и по-висока периодичност на освежаване или няколко екрана по едно и също време, интерфейсът може да употребява цялостните 120 Gbps. При такива сюжети скоростта на приемане може гъвкаво да се контролира в диапазона сред 80 Gbps и 40 Gbps.

Друга присъща специфичност на Thunderbolt 5 е поддръжката на DisplayPort 2.1, USB v4, USB 3 20G и PCIe Gen4. Новият интерфейс поддържа и зареждане с мощ до 240 W. Това отстранява нуждата от закупуване на обособени кабели за зареждане за някои модели преносими компютри. Съвместимостта с PCIe Gen4 значи, че потребителите могат да получат голям капацитет във връзка с широчината на честотната лента, когато употребяват външни графични карти. В този случай обаче употребяваните системи би трябвало да имат съвместими с PCIe 64Gbps връзки.

Първите устройства с Thunderbolt 5 интерфейса ще бъдат налични едвам през 2024 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР