Intel представи нова серия потребителски процесори с ново наименование –

...
Intel представи нова серия потребителски процесори с ново наименование –
Коментари Харесай

Intel представи процесорите Core Ultra 100 – до 16 ядра и нова графична архитектура

Intel показа нова серия потребителски процесори с ново название – Core Ultra 100. Те употребяват микроархитектурата Meteor Lake, която бележи отхвърли от едносъставен кристал в интерес на четири по-малки кристала (плочки или чиплети), свързани посредством технологията Intel Foveros. Новите процесори ще бъдат в основата на бъдещите преносими компютри и миникомпютри, а евентуално ще се употребяват и в портативни игрови конзоли.

За първи път Intel ще употребява кристали на TSMC в процесорите Core Ultra 100, а точно технологията N5/N6 в блоковете за графичните процесори, SoC и I/O. Процесорите от първо потомство получават поддръжката на най-новите стандарти, в това число Wi-Fi7, Thunderbolt 4 и DisplayPort 2.1. Те ще могат да работят и с памети от вида на LPDDR5(x)-7467 или DDR5-5600. Изчислителният чиплет включва P-ядра (Redwood Cove) и E-ядра (Crestmont), които споделят общ L3 кеш, до момента в който SoC чиплетът е притежател на спомагателни E-ядра, наречени Low Power Island. Компанията позволява, че Meteor Lake няма да направи процесорите рекордни по продуктивност, като в някои случаи еднонишковата продуктивност ще бъде по-ниска.

Най-важната актуализация е обвързвана с интегрираната графика. Intel актуализира архитектурата Xe-LP до Xe-LPG, която се употребява в дискретните графични процесори Alchemist (Xe-HPG) и ще предложи сходен набор от функционалности и благоприятни условия. Графичният процесор поддържа DirectX 12 Ultimate, хардуерно ускоряване на трасирането на лъчите, мащабиране от вида DP4a XeSS и разширени благоприятни условия за шифроване като AV1, H265 и VP9. Интегрираната графика разполага с до 8 Xe ядра, работещи на периодичност до 2,35 GHz. Компанията е провела вътрешни проби и твърди, че интегрираният графичен процесор е два пъти по-бърз от 28W Xe-LPG архитектурата от 13-то потомство на Intel и до 10% по-бърз от Ryzen 7 7840U. Intel твърди, че TDP на Xe-LPG ще подхожда и даже ще надмине RDNA3 графиката.

Друга основна характерност на процесорите Meteor Lake е усъвършенстваната поддръжка на изкуствения разсъдък. Отделен блок ще обезпечава продуктивност до 34 TOPS. Новите процесори ще бъдат с до 70% по-бързи в осъществяването на логаритмите с изкуствен интелект спрямо Raptor Lake.

Настоящият анонс включва 11 модела процесори: 5 принадлежат към серията Core-H, а 6 – към Core-U. Те се разграничават по мощ, графични благоприятни условия и дати на излизане. Флагманският модел Core Ultra 9 185H има 16 ядра и 22 влакна (6 P-ядра, 8 E-ядра и 2 LP-ядра). Този процесор може да работи с тактова периодичност до 5,1 GHz за P-ядрото и до 3,8 GHz за Е-ядрото. Той разполага с графичен ускорител Arc с 8 ядра Xe и периодичност от 2,35 GHz – най-високата в серията. Неговото TDP е 45 W, само че оптималната консумация може да доближава до 115 W.

Core Ultra 7 165H и Core Ultra 7 155H имат настройка, сходна на тази на Core 9, само че с разнообразни тактови честоти и характерности на потреблението на сила. Тези модели по дифолт имат TDP от 28 W, само че могат да разрешат 64 W или даже 115 W според от преносимия компютър. Моделите Core Ultra 5 135H и 125H са орязани версии с по-малко ядра и по-ниски честоти. Intel също по този начин възнамерява да пусне на пазара Core Ultra 100U с TDP от 15W и даже 9W. Подобни процесори могат да се употребяват в портативните игрови конзоли.

Очаква се Core Ultra 9 185H, Ultra 7 164U и Ultra 5 134U да бъдат налични през първото тримесечие на 2024 година, до момента в който останалите модели към този момент са разполагаем на производителите и първите устройства скоро ще бъдат пуснати в продажба.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР