Институциите нямат данни питейната вода в Перник да е замърсена,

...
Институциите нямат данни питейната вода в Перник да е замърсена,
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Няма данни питейната вода в Перник да е замърсена

Институциите нямат данни питейната вода в Перник да е нечиста, съобщи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев пред БНР. Пробите за Перник се вземат от 14 пункта , посочи той.

От Регионалната здравна ревизия (РЗИ) управляват регулярно качеството на питейната вода, която тече от чешмите в Перник и взема проби от обособени пунктове, с цел да може в случай че има отклонения да се дадат наставления на ВиК операторите в общините. За Перник сега няма отклонения в качеството на водата , съобщи доктор Ангел Кунчев.

" Това е нещо, което се прави непрестанно . Знаете, че имахме няколко такива разнообразни резултата още по коледните празници, по-късно след - Нова година, тъкмо по същия метод е реагирано, доста бързо, обезпечена е питейна вода за хората, тъй че не се стигна до никакъв гърмеж на инфекциозни болести ", сподели доктор Кунчев.
 Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се трансформира в национална
Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се трансформира в национална

Следват Шумен, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Сливен, положението на язовир " Камчия " за Варна и Бургас

Той съобщи, че се следи и заболеваемостта, с цел да може в точния момент да заловен, в случай че има някакъв развой. " За благополучие, би трябвало да ви кажа, че все още няма никакво завишаване в тази област. Напротив, даже в някои прилежащи области, където напълно постоянно си има вода, има повече проблеми, в сравнение с Перник ", съобщи държавният здравен контрольор.

Станалият прочут в последните години интернационален кукерски фестивал няма да се организира в Перник, поради опасности от зараза.

По думите на Кунчев публично записаните участници са 7-8 хиляди. Те би трябвало да се настаняват, също така би трябвало да се изхранват 150-200 хиляди души . Това ще сътвори прекомерно огромни опасности, добави доктор Ангел Кунчев.
 От
От " Стомана " Перник желаят 10 000 куб. вода за януари

Нямало да навредят на потреблението на хората

Припомняме, че бедственото състояние на територията на Перник бе оповестено на 21 декември 2019 година, откакто воден режим бе разгласен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 година Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров е безапелационен, че виновност носят ръководещите и сигнали за заплаха е имало още при започване на годината. Кризата коства постовете както на регионалния шеф Ирена Соколова, по този начин и на шефа на ВиК Перник.

Според заключението от инспекцията на Районната прокуратура има данни за занемареност, по тази причина и производството бе трансферирано към Специализираната прокурата, защото касае закононарушения по работа (безстопанственост) по отношение на длъжностни лица от висок сан - тогава се визираха минстрите на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие.

На 09 януари 2020 година имаше спецакция в постройката на Министерство на околната среда и водите. Претърсен е и дома на екоминистър Нено Димов. Нено Димов бе задържан с мярка за задържане за 24 часа, след извършената през вчерашния ден интервенция на службите в Перник и в Министерство на околната среда и водите. От Министерството са били конфискувани документи.

10 януари 2020 година, министър Димов подаде оставка. Той остава в ареста за в този момент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР