Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи анализ на социалната обстановка,

...
Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи анализ на социалната обстановка,
Коментари Харесай

ИПИ предлага нов подход за разпределение на социалните услуги

Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) показа разбор на обществената конюнктура, бедността и промени. На конференция в Българска телеграфна агенция на тематика: " Нов метод към обществената отбрана: Предложения на ИПИ за промени в обществените прехвърляния и услуги " специалистите Лъчезар Богданов, Петър Ганев и Адриан Николов показаха концепции и карта за смяна в обществената сфера, с които да се преодолеят неравенствата .

Лъчезар Богданов проучва успеваемостта на общественото подкрепяне в България и оповести насоки за дълготрайна промяна в обществените прехвърляния и помощи. По думите му МТСП е министерство на пенсиите, малко на труда. " В плана за бюджет за 2022 година се съдържат 40% стратегии за хора с увреждания, за децата и фамилията - 30%, за обществени помощи - малко над 10%. Ако се слуша министъра на финансите, излиза наяве, че обществените разноски са над 22 млрд.лв., от тях над 16 милиарда лева са пенсии. Над половината са разноски, категоризирани за обществени, само че са заплащания с застрахователен темперамент ", разяснява той. По думите му за хората в най-затруднено състояние обаче липсва поддръжка . Чрез таблица той прегледа обществените помощи в чист тип за бедните и помощите за отопление, от нея излиза наяве, че огромна част от тези помощи са за хора без подоходен аршин.

" За да има демографска политика - може да има безвъзмездни учебници, данъчни понижения, безвъзмезден превоз и така нататък, само че това не може да се назовава обществена помощ, по този начин критерият за подкрепяне може да е повсеместен посредством опит за изплъзване от най-дълбоката беднотия и помощ за лица с потребности ", счита Богданов. За ИПИ е нужно да се разшири обсегът за подпомагането посредством обвързване на прихода с линията на бедността , не е неприятно да се мисли в посока уеднаквяване на подоходните критерии, както и да се дават помощи на семействата по аршин " деца ".
 Младите роми твърдо най-вече измежду нито работещите, нито учащите
Младите роми твърдо най-вече измежду нито работещите, нито учащите

България е измежду петте страни в Европейски Съюз с най-вече младежи, които не работят и не учат

Адриан Николов разяснява неравенството във опциите - нови наблюдения и оценки за младежите отвън претовареност и обучение и механизма на краткотрайна протекция. Той се спря на хората, които не са на пазара на труда, нито в системата на образованието. Анализът сочи, че всеки пети юноша не взе участие в тях, като сходна е обстановката и в Европа. Голяма част от неактивните младежи са под линията на бедността, сочат графики. Това ги слага в условия на циничен кръг, в който бедността не им разрешава да се включат в пазара на труда. 20% от младежите са без обучение, стигането им до висше обучение е невероятно. В ромската етническа група са 40%, по този начин 120 000 от неработещите са роми. Фокус на проучването са били и дамите, анализът сочи, че дамите са неактивни поради роля в фамилията, развъждане на деца. При фамилиите с деца, огромна част от неактивните дами са в многодетни фамилии.

Нужен е интегриран метод към решение на проблемите на неактивните младежи. Образованието е основен фактор, завършването на приблизително обучение подсигурява достъп до пазара на труда, е заключението на ИПИ.
 Удължават периода на ТЕЛК-решенията до края на годината
Удължават периода на ТЕЛК-решенията до края на годината

Ако лицата са подали документи за преосвидетелстване

Социалните услуги по отношение на оценка на потребностите - благоприятни условия пред новия модел и общ метод в грижата за възрастните хора, проучва Петър Ганев . Спорни са данните какъв е дефицитът на услугите, уточни той. ИПИ поискали данни за услугите, които сочели, че има 3-4 пъти дефицит при обществените домове и домовете за психологични услуги . " Има очевиден дефицит, има и прикрит подобен, изключително при грижата в домашна среда, което е станало ясно и по време на пандемията от ковид. Демографията в България демонстрира, че има нужда ", разясни Ганев. Не на последно място - домовете за деца: Няма равно систематизиране на картата на услугите, Сливен е преди всичко по умствена назадничавост.

Всяка община сега изготвя проект за обществените услуги, от което ще се приготви национална карта в границите на 2-3 години, оповестиха от ИПИ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР