Институтът за пътна безопасност изпрати отворено писмо до министър Бойко

...
Институтът за пътна безопасност изпрати отворено писмо до министър Бойко
Коментари Харесай

ИПБ с писмо до Рашков: Неуместно е да се извършват частични промени в ЗДвП

Институтът за пътна сигурност изпрати отворено писмо до министър Бойко Рашков, в което задава въпроси и показва мнението си, че по ЗДвП не трябва да се вършат единствено частични промени. Ето го и писмото:

Уважаеми господин Рашков,

Обръщаме се към Вас с отворено писмо заради късите периоди за разискване на измененията в Закона за придвижване по пътищата. Експертите на Института за пътна сигурност имат няколко съответни въпроса към вас, с цел да можем да издадем правилно и съдържателно мнение по препоръчаните промени в закона.

На 03.12.2021 година заявявате, че със своя заповед сте определили работна група, която да направи разбор на настоящия Закон за придвижване по пътищата (ЗДвП) както и че особено внимание групата би трябвало да обърне на отговорностите на всички институции във връзка с пътната сигурност и взаимоотношението им. На базата на разбора ще бъдат направени съответни оферти и рекомендации, в това число дали е нужен напълно нов закон.

Въпросите към вас са следните:

- Защо не са планувани промени в отговорностите, отговорностите и взаимоотношението сред институциите?

От претекстовете към плана за изменение на закона не излиза наяве осъществен ли е подобен разбор и какви са изводите от него.

- Запознат ли сте с съдружното съглашение, Приложение №4 Транспорт, Параграф III Законодателни промени, където в писмен знак а) се споделя „ правене на нов Закон за придвижване по пътищата “ / https://promeni.bg/sporazumenie-za-savmestno-upravlenie-na-republika-bulgaria-v-period-2021-2025/?

От претекстовете към плана и предоставения разбор не се показват данни за отпадане и несъблюдение на съдружното съглашение.

- Има ли работна група за правене на нов Закон за придвижване по пътищата?

Многократно политици от „ Продължаваме промяната “ са заявявали, че се написа нов Закон за придвижване по пътищата.

- Запознат ли сте с претекстовете на предходните промени на Закона за придвижване по пътищата, с който са повишавани санкциите?

Видно от вашия разбор е, че упования тогава резултат за повишение на сигурността на придвижването не е настъпил?

В умозаключение Институтът за пътна сигурност смята, че е несвоевременно да се правят частични промени в ЗДвП в случай, че има публичен консенсус за нов ЗДвП. Нашите специалисти са създали идея, върху която да бъде основан напълно нов закон с друга философия на в този момент настоящия. Предоставяме ви метода, който са избрали всички страни от Европейския съюз. Надяваме се да ни разберете.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР