Институтът RIKEN е сред най-напредналите в разработката на квантови и

...
Коментари Харесай

Япония планира хибрид на квантов и суперкомпютър


Институтът RIKEN е измежду най-напредналите в създаването на квантови и суперкомпютри
(снимка: RIKEN)

Квантовите компютри се пробват да си пробият път на пазара, само че независимите им приложения към момента са извънредно лимитирани, заради редица справедливи аргументи. Затова от предходната година се следи наклонност за основаване на хибридни изчислителни системи, състоящи се от взаимосвързани квантови компютри и типичен суперкомпютри.

Благодарение на сходни хибридни планове, квантовите изчислителни системи ще навлязат по-бързо в характерни ниши на приложение, преди появяването на повсеместен квантов компютър. Японците, които са много напред в суперкомпютрите, са окуражени да основат работещо хибридно решение до 2025 година
още по темата
По-конкретно, японски откриватели имат намерение да свържат един от най-мощните суперкомпютри в света – Fugaku, взаимна разработка на Fujitsu и Института за физични и химични проучвания RIKEN – с бъдещата квантова система, която същите сътрудници възнамеряват да основат.

Първият първообраз на квантовата машина ще бъде издигнат в град Уако, префектура Сайтамо (близо до Токио) още до март тази година, заяви Nikkei Asian Review. Очаква се суперкомпютрите отчасти да облекчат такива „ детски заболявания ” на квантовите системи като вероятностния темперамент на изчисленията (значително равнище на грешки) и късия живот на квантовите положения на кубитите.

Понастоящем кубитите в действителност са свързани с стандартни компютри, които задават и четат техните положения в процеса на осъществяване на логаритми, тъй че няма нищо фундаментално ново и комплицирано в хибридното квантово-класическо пресмятане. Но сложността на бъдещата задача не може да бъде подценена – координираната работа на квантови и суперкомпютри в режим на калкулации ще изисква нови софтуерни среди, принадлежности и даже логаритми.

За да се приготви за бъдещо съдействие на Fugaku с към момента неназованата квантова система, институтът RIKEN основава екип за разработка, който ще учи разнообразни изчислителни способи и принадлежности, с цел да улесни прехвърлянето на данни сред квантовия компютър и Fugaku.

Очаква се системата да бъде пусната през 2025 година Скоро по-късно сътрудниците имат намерение да доведат хибридната система до равнището на квантов компютър без неточности.

Друг от огромните играчи в тази област, Гугъл, дава обещание да сътвори квантов компютър без неточности до 2029 година Японските инженери обаче се надяват, че ще могат да изпреварят Гугъл в преследването на тази, посредством точно на хибриден метод – съчетаването на квантов и суперкомпютър.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР