Института по енергиен мениджмънт публикува на страницата си изследване за

...
Института по енергиен мениджмънт публикува на страницата си изследване за
Коментари Харесай

Електроснабдяването – по-важно от всякога! Каква е ролята на потребителите в осигуряването му?

Института по енергиен мениджмънт разгласява на страницата си проучване за потреблението на електрическа енергия в изискванията на рецесия. Ето и цялостния му текст, който препубликуваме.

Заради пандемията милиони хора се изолираха в домовете си. Домовете станаха работно място, учебно заведение, детска градина, място за развлечение и за извършване на покупки. И основополагаща причина за този нов метод на живот е надеждното електроснабдяване. Наред с нормалната си роля – да обезпечава работата на хладилници, печки, перални и електрически крушки, електрическата сила е от първостепенно значение за работата на здравното съоръжение и вентилаторите, които оказват помощ на инфектираните хора.

В тази тревожна и бързо изменяща се обстановка електрическата сила също по този начин обезпечава навременното предаване на значима информация сред държавните управления и жителите, както и сред лекарите и пациентите.

Това са част от констатациите в скорошно изявление на Фатих Бирол, изпълнителен шеф на Международната енергийна организация, които надали някой би оспорил.

Но електроенергийните услуги не би трябвало да се одобряват за даденост. Както електроенергийните компании, по този начин и жителите би трябвало да се постараят да подкрепят или най-малко да не нарушават със своите дейности тяхната надеждност и непрекъснатост. Част от ограниченията, планувани в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние (Преходни и заключителни разпореждания, § 1 и 2 ) са точно в тази посока.
Извънредни инспекции и фокус върху непрекъснатост на снабдяването
На първо място, лечебните заведения, държавните институции и телекомуникационните оператори би трябвало да създадат изключителни инспекции на техническото положение на енергийните обекти, предопределени за доставяне с електрическа сила, които са тяхна благосъстоятелност, а когато електроразпределителните компании към този момент са съдействали с тяхната инспекция – да изпълнят техните наставления. При определяне на неизправности те са длъжни неотложно да ги отстранят и да уведомят Министерството на енергетиката за това.

На второ място, за гарантиране на непрекъснатост на електроснабдяването операторът на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителни мрежи би трябвало да преустановят всички планови поправки, които постановат краткотрайно прекратяване на преноса на електрическа сила. Това не се отнася до спешните поправки, които се правят, с цел да се възвърне прекъснатото доставяне с електрическа сила на потребителите.

Електроразпределителните компании на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО реагираха неотложно и реорганизираха своята работа в сходство със законовите условия. Плановите поправки са прекратени, вниманието и потенциалът са ориентирани към бърза реакция при повреди и спирания, както и към присъединение на нови клиенти, които няма по какъв начин да бъде анулирани. Успешно бяха преодолени и провалите по мрежите от закъснялата зима.
Реорганизация на потребителските центрове
Също по този начин, за гарантиране на живота и здравето на хората центровете за даване на информация и обслужване на клиентите на енергийните предприятия, извършващи доставяне с електрическа и топлинна сила и природен газ, са длъжни да вкарат организация на работа при прецизно съблюдаване на рекомендациите на Националния действен щаб.

Електроснабдителните сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО изчерпателно осведомиха за измененията при отчитане и за методите на заплащане. За наслада, от преди години са въведени и все по-широко се употребяват многообразни способи за онлайн отчитане, информиране посредством електронна фактура и онлайн заплащане. В изискванията на карантина това се оказва освен по-лесно, само че и най-безопасно. Освен това съществува и комфортна система за физическо заплащане – многочислени центрове на електроснабдителните компании и на техни сътрудници. Налице е също детайлна информация за реорганизацията на работата на местата за заплащане в сходство с хигиеничните и здравни условия.
Какво значи „ периодите на възнаграждение се трансформират от 10 на 20 дни "?
Един от текстовете на Преходните и заключителни разпореждания на Закона се отнася за периодите за възнаграждение. Записано е, че „ периодите за възнаграждение, избрани в общите условия по член 98а, алинея 2 от Закона за енергетиката на дължими суми във връзка със снабдяването с електрическа сила на битови клиенти, се удължават от 10 на 20 дни “. И също по този начин, че тези периоди може да бъдат променяни с стимулирана заповед на министъра на енергетиката по предложение на Националния действен щаб при отчитане на финансовата непоклатимост на бранш „ Енергетика “ за гарантиране на енергийната сигурност.

За да се разбере какви съответни облекчения за семействата дава тази законова наредба, е най-добре да се огледа фактурата, която всяко домакинство получава от своя доставчик-съответното електроснабдително сдружение (ЧЕЗ Електро, ЕВН Електроснабдяване, ЕНЕРГО-ПРО Продажби).

Фактурите се отнасят за употребяваната електрическа сила и надлежно за дължимата сума за изминал едномесечен интервал. Разглеждаме примерна фактура, издадена на 9 април. Тя се отнася за дължими суми за употребявана електрическа сила за регистриран интервал от 5 март до 1 април. Срокът за постоянно заплащане е от 9 април до 4 май.

Също по този начин, фактурата съдържа предизвестие, че в случай че до 10 дни след приключването на крайния период, а точно 4 май, не е постъпило заплащане, доставчикът има право да прекрати електрозахранването – на 14 май 2020 година, след 8 часа.

С измененията, въведени посредством цитирания нагоре текст от Преходни и заключителни разпореждания, точно този период е продължен от 10, както е съгласно общи условия, на 20 дни. От което следва, че в прегледания образцов случай, доставчикът ще има право да прекрати електрозахранването не на 14 май, а на 24 май 2020 година

Графика - С какъв брой е продължен интервалът за заплащане на сметките.


Сметките би трябвало да се заплащат!
Както се вижда от графиката, след приемането на фактурата битовият клиент има разполагаем 25 дни до посочения краен период, с цел да изплати своето обвързване за употребявана електрическа сила. Ако това не стане, стартира да тече визираният в закона 20-дневен период, след което доставчикът получава право на прекратяване на зареждането. Накратко, сумите за употребявана сила за месец март, би трябвало да се платят в границите на постоянния краен период до 4 май или с просрочие най – късно до 24 май.

Трябва да се подчертае, че преустановяването не настава автоматизирано. Първо, доставчиците припомнят на нередовните клиенти за техните отговорности три дни преди законово открития период за прекратяване. Второ, търсят разновидности за разсрочване на заплащанията по скица, съобразена със спецификата на всеки самостоятелен случай.

Разбира се, всеки снабдител има своето ноу-хау и ползва многообразни и характерни подходи към клиентите. Важното е да се разбере, че и за тях, и за клиентите спирането на снабдяването се явява краен и нежелателен вид. Затова те търсят други възможности,за да не се стига до там.

И най-после, да се върнем на въпроса, с който започнахме. С какво могат да оказват помощ потребителите в тази напрегната обстановка, с цел да има непрестанно електроснабдяване в домовете, лечебните заведения и институциите?

Трябва да е ясно, че доставчиците няма по какъв начин да имат финансови буфери. Те са единствено „ касата “ и разпределят финансовия поток по цялата електроенергийна верига. Определените им от регулатора цени не включват нито лев за несъбрани вземания. Напротив, тяхно обвързване е да доставят сила, за която се заплаща след повече от два месеца. Затова закъснение и земетресения при заплащанията неотложно ще разклатят финансовото здраве, след това - стабилността на цялата електроенергийна система. А оттова до опасности пред националната сигурност няма даже една крачка. Затова би трябвало да сме наясно – услугата може да бъде сигурна единствено, в случай че си плащаме сметките.

От следния линк можете да свалите цялостния текст на обявата в pdf формат.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР